u bent hier

Zwanger worden, niet zo simpel als het lijkt. Omgaan met stress bij een nog onvervulde kinderwens

18 +

Gezondheid en zorg


Wij voorzien een online versie indien de coronamaatregelen aanhouden. Je hebt een kinderwens die niet zo makkelijk vervuld geraakt. Je probeert al een tijdje op natuurlijke manier zwanger te worden of je bent bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen. De weg naar het moederschap ligt vol onzekerheden, waar je geen controle over hebt. Je staat misschien voor moeilijke keuzes en/of wordt ... Lees meer »

Wij voorzien een online versie indien de coronamaatregelen aanhouden.

Je hebt een kinderwens die niet zo makkelijk vervuld geraakt. Je probeert al een tijdje op natuurlijke manier zwanger te worden of je bent bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen.
De weg naar het moederschap ligt vol onzekerheden, waar je geen controle over hebt. Je staat misschien voor moeilijke keuzes en/of wordt geconfronteerd met verlies. Je wordt elke cyclus heen- en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop, pieken en dalen. Misschien neem je hormonale medicatie die daar nog een schep bovenop doet. Je voelt mogelijk ook tijdsdruk om nog moeder te worden.

Emotionele stress is daardoor constant aanwezig- soms acuut en op de voorgrond, soms sluimerend en op de achtergrond. Je hebt het gevoel dat het je leven meer en meer begint te beheersen.

Je vraagt je af hoe je omgaat met deze onzekerheden en deze stress. Je wil sterker en besluitvaardiger in dit proces komen te staan.

Met deze workshopreeks hopen wij je handvaten te geven in deze periode van het leven.Workshop 1 op 14 november van 10u tot 12u30: Stress bij je moederschapswens, aanpakken met gepaste strategieën

In deze workshop bekijken we waar je allemaal tegenaan loopt. Wat speelt er allemaal? Wat zijn jouw voornaamste stressfactoren bij jouw kinderwens?

Je kan die stressfactoren niet zomaar wegtoveren. Waar je wel kan aan werken is hoe je het hoofd biedt aan hetgeen je ‘overkomt’? Op welke manieren ga jij over het algemeen om met stress en onzekerheden, het oncontroleerbare? Wat zijn jouw sterktes op dit punt? Die kan je verder in de verf zetten. En wat zijn jouw valkuilen?

We onderzoeken dit samen, zodat je meer inzichten krijgt over hoe JIJ omgaat met de stress bij jouw onvervulde kinderwens, en daar later kan gaan in bijsturen.

Lesgever: Viki Peeters van De Fertiliteitsmentor is een IVF- survivor. Ze botste op de frustraties van een jarenlang fertiliteitstraject, waar ze op geen enkele manier controle leek over te hebben. Gaandeweg leerde ze te focussen op de dingen die ze daarbij wél onder controle had. Gaandeweg leerde ze dat een goede voorbereiding, wél degelijk het halve werk is. Ook bij een moederschapswens.

Viki is nu mama van 2 en gecertificeerd als professionele integrale coach, als kinderwensconsulent en in miskraambegeleiding.

Ze begeleidt en empowert vrouwen met een nog onvervulde moederschapswens en een luid tikkende biologische klok.

Als kinderwenscoach is Viki to-the-point en gericht op verandering en actie. Ze zorgt ervoor dat jij- via een verrassende mix van werkvormen- tot inzichten komt, waarmee je stappen vooruit kan zetten.Workshop 2 op 21 november van 10u tot 12u30: Stress, hormonen en fertiliteit

Tijdens deze workshop zullen wij spreken over een normaal cyclus van een vrouw, de hormonen die hier een rol spellen en het belang van een gezonde levensstijl voor de conceptie, zowel bij vrouwen als bij mannen.

Wat de invloed is van stress op onze gezondheid, in het bijzonder de reproductieve gezondheid, komt ook aan bod.

Is er een link tussen stress en hormonen? Welke rol speelt stress in de fertiliteit?

Wij zullen eveneens een spreken over andere factoren die een negatief effect kunnen hebben op de vruchtbaarheid en de mogelijkheid om deze factoren aan te passen.

Op het einde voorzien we voldoende ruimte voor vragen.

Vergeet niet: deze workshop vervangt een consultatie bij jouw gezondheidsspecialist niet.

Lesgever: Als endocrinoloog in het Universitair Ziekenhuis in Brussel en jonge moeder wil dokter Sabrina Poradosu haar kennis en interesse delen met alle (toekomstige) moeders (en partners). In het UZ werkt ze rond fertiliteitsproblemen samenhangend met hormonale aandoeningen en rond obesitas en obesitas-gerelateerde aandoeningen.workshop 3, 4 en 5: Yoga for Fertility

Les 3: 21 november van 13u tot 14u15, les 4: 28 november van 10u tot 11u, les 5: 5 december van 10u tot 11u.

Stress kan ons algemeen welbevinden en in het bijzonder de reproductieve gezondheid van vrouwen ondermijnen door de negatieve effecten op het hormoonsysteem.

Of je nu van plan bent om zwanger te worden of je probeert het al een tijdje (op natuurlijke wijze of met medische ondersteuning), dan kan fertiliteitsyoga je op je reis naar een bewuste conceptie ondersteunen.

Wat mag je verwachten van de 3 lessen fertiliteitsyoga?

3 groepslessen fertiliteitsyoga van 1 uur. Je leert laagdrempelige, zachte yogaoefeningen en andere technieken (bv. ademhaling, mindfulness, visualisatie, …) die je gericht fysiek en emotioneel ondersteunen om je vruchtbaarheid een boost te geven. Deze oefeningen helpen om de hormonen die een belangrijke rol spelen in de reproductieve gezondheid in balans te brengen en diepe ontspanning te bevorderen. Een wekelijks geschenk aan jezelf om je hart, lichaam en ziel te voeden, te luisteren naar je dromen en behoeftes en je te verbinden met je “creativiteit”.
Om je bijkomend te steunen waar je je ook mag bevinden op je reis naar conceptie, ontvang je naast de wekelijkse lessen:

3 opnames van korte fertiliteitsyogaoefeningen, op maat, gemaakt voor 3 belangrijke fasen van de vrouwelijke cyclus (pre-ovulatie, post-ovulatie/innesteling, menstruatie). Zo kun je thuis lekker verder oefenen en jezelf extra voeden.
3 eenvoudige take home oefeningen om nog bewuster verbinding te maken met jezelf (en je partner).
Bio lesgeefster: Ines Rothmann van www.lava.yoga is gespecialiseerd in fertiliteits-, pre- en postnatale yoga, baby-yoga en babymassage. Haar eigen zoektocht naar een betere body-mind balance en haar eigen uitdagingen rond conceptie, zwangerschap, geboorte en ouderschap leidden haar 15 jaar geleden naar de intensieve beoefening van yoga, mindfulness en lichaamsgericht werk. Zodoende, ontdekte Ines de kracht van deze technieken om de specifieke behoeftes van vrouwen in deze belangrijke fasen van het leven te ondersteunen. Ines volgde haar opleidingen o.a. bij Birthlight, Yoga Birth en Bliss Baby Yoga. Ze is een gepassioneerd pleitbezorger van de gezondheid van vrouwen en ze heeft een warme, zachte, zorgzame en open manier van lesgeven.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart De Kraamvogel
Geuzenstraat 6
2000 Antwerpen
za 14 november 2020 van 10:00 tot 12:30
za 21 november 2020 van 10:00 tot 12:30
za 21 november 2020 van 13:00 tot 14:15
za 28 november 2020 van 10:00 tot 11:00
za 5 december 2020 van 10:00 tot 11:00
ECK De Kraamvogel
€ 105,0
www.kraamvogel.be