u bent hier

Willard/Geel - Tom Struyf


'Dorothea Dix ontwierp een heilzame omgeving voor de chronisch zieken, een plek die rust en zorg kon verstrekken zonder actieve medicinale interventie. Het systeem zou in de lijn liggen van het gevierde en succesvolle instituut in Ghiel [sic]. De Belgische stad werd tijdens de Middeleeuwen beroemd als een veilige thuishaven voor psychiatrische patiënten op zoek naar rust en verlichting.' ... Lees meer »

'Dorothea Dix ontwierp een heilzame omgeving voor de chronisch zieken, een plek die rust en zorg kon verstrekken zonder actieve medicinale interventie. Het systeem zou in de lijn liggen van het gevierde en succesvolle instituut in Ghiel [sic]. De Belgische stad werd tijdens de Middeleeuwen beroemd als een veilige thuishaven voor psychiatrische patiënten op zoek naar rust en verlichting.'
Bovenstaande frase uit de biografie van de Amerikaanse arts en feministe Dorothea Dix (1802-1887) gaat over twee iconische psychiatrische ziekenhuizen: het OPZ in Geel (BE), en het Willard Asylum for the Chronically Insane in Willard (New York State, VS).
In 2017, meer dan 20 jaar na de sluiting van Willard, ontdekt theatermaker Tom Struyf op reis in de VS tussen de ruïnes van gebouwen en herinneringen van overlevenden een link met het psychiatrisch ziekenhuis in Geel, thuis in België. Het is het begin van een diepgravend onderzoek dat in 2022 zal leiden tot een nieuwe documentaire theatervoorstelling.
In Willard/Geel brengt Tom verslag uit van zijn onderzoeksfase die in de startblokken staat, waarin hij in gesprek zal gaan met artsen, gastgezinnen en patiënten van het OPZ in Geel. Hij tracht een portret te schetsen van beide instituten en hun gelijkaardige geschiedenis, en vergelijkt hun evolutie tot op vandaag. 
In samenwerking met en met steun van erfgoedcel k.ERF, OPZ Geel en Gasthuismuseum Geel.
Praktische info: toegang gratis, reserveren is verplicht i.f.v. crowd control en registratie van gegevens. Na afloop kan je het Gasthuismuseum exclusief in de avond bezoeken. Dat bezoek is inbegrepen in je (gratis) ticket voor de lezing.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Schouwburg De Werft
Werft 32
2440 Geel
dinsdag 19 januari 2021 van 20:15 tot 22:00
CC de Werft
014/56.66.66
www.dewerft.be/voorstellingen/1284
www.dewerft.be