u bent hier

WEBINAR: Afscheid dat verbindt. Praten over het levenseinde. (Hilde Ingels)

18 +

Zingeving, filosofie en religie


Praten over het einde van het leven is niet gemakkelijk. Hoe begin je eraan? Wanneer doe je dat en vooral: wat doet dit met een mens? Amfora vzw is een organisatie die op meerdere manieren dit gesprek faciliteert. Hilde Ingels tekent sinds 2015 intussen bijna 60 eindelevensverhalen op. Ze gaat op interview bij mensen die zich in de laatste fase van hun leven bevinden en laat hen terugblikken ... Lees meer »

Praten over het einde van het leven is niet gemakkelijk. Hoe begin je eraan? Wanneer doe je dat en vooral: wat doet dit met een mens? Amfora vzw is een organisatie die op meerdere manieren dit gesprek faciliteert. Hilde Ingels tekent sinds 2015 intussen bijna 60 eindelevensverhalen op. Ze gaat op interview bij mensen die zich in de laatste fase van hun leven bevinden en laat hen terugblikken op hun leven en vooruitkijken naar het afscheid en de dood. Dit gesprek wordt in een verhaal uitgewerkt en in een boekje gegoten dat aan de persoon of de naasten teruggegeven wordt. Die vele gesprekken leren dat kunnen praten over afscheid en dood vaak een opvallende rust brengt bij mensen. Via het vormingsaanbod Afscheid dat verbindt zet Amfora ook in op training van zorgprofessionals en vrijwilligers uit de palliatieve zorg. Zij leren de vaardigheid van zo’n eindelevensgesprek en -verhaal zodat ze er vervolgens op de werkvloer mee aan de slag kunnen.

Spreker: Hilde Ingels
Hilde is socioloog (KULeuven) en werkte 6 jaar als pastor op de Universitaire Parochie. Als freelancejournalist schreef ze o.m. voor Tertio. Al ruim 20 jaar is ze verbonden aan de Arteveldehogeschool (Gent), opleidingen sociaal werk en journalistiek. Ze schreef het boek 'Afscheid dat verbindt – praten over het levenseinde' (Lannoo) waarover Dirk De Wachter schrijft: "Dit boek brengt de dood bewust in het leven. Het geeft woorden, verhalen en taal aan levens die naar het einde gaan. Het zijn woorden van verbinding."

Deelnemers krijgen de dag voordien een Zoomlink toegestuurd.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Vormingscentrum HIVSET
Herentalsstraat 700
2300 Turnhout
woensdag 21 april 2021 van 19:30 tot 22:00
VORMINGSCENTRUM HIVSET
gratis
administratie-vc@hivset.be
dirk.godecharle@hivset.be