u bent hier

Vedanta studiegroep

Zingeving, filosofie en religie


10 VRIJDAGEN (ANTWERPEN) Vedantisch zelfonderzoek, meditatie- en karma-yogaoefeningen met als doel ultieme innerlijke vrijheid. Voor mensen die niet erg geïnteresseerd meer zijn in de “highs & lows” van deze wereld en ontdekt hebben dat datgene waar we ten diepste naar verlangen niet ligt in objecten (inclusief relaties) buiten ons. Vedanta is gebaseerd op de ca drieduizend jaar oude Indiase ... Lees meer »

10 VRIJDAGEN (ANTWERPEN)

Vedantisch zelfonderzoek, meditatie- en karma-yogaoefeningen met als doel ultieme innerlijke vrijheid. Voor mensen die niet erg geïnteresseerd meer zijn in de “highs & lows” van deze wereld en ontdekt hebben dat datgene waar we ten diepste naar verlangen niet ligt in objecten (inclusief relaties) buiten ons.

Vedanta is gebaseerd op de ca drieduizend jaar oude Indiase Vedische Geschriften, met name op belangrijke bronteksten als de Bhagavad Gita, Upanishads, en Brahma Sutras. Deze oude en tijdloze kennis geeft antwoorden op verschillende onderwerpen die onze diepste levensvragen raken. Vedanta is een “brahma vidya”, een bewustzijns-wetenschap, waarin het vrij zijn van beperkingen – ultieme innerlijke vrijheid – als hoogste menselijke doel gezien wordt.

In deze studiegroep wordt met behulp van het werkboek “VEDANTA, DE VISIE VAN NON-DUALITEIT – EEN INTRODUCTIE IN VEDANTISCH ZELFONDERZOEK” de lijn van het klassieke Vedantische onderricht gevolgd, waarbij de teksten uit de Upanishads en de Bhagavad Gita onder de loep genomen worden zoals ze vertaald en toegelicht zijn in het Engels door James Swartz (shiningworld.com), en Swami Dayananda Saraswati; nader bewerkt en vertaald in het Nederlands door Jivan (jivan-rethmeier.com).

Uitgangspunt in het onderricht is dat de bron van ons lijden gelegen is in het feit dat we geconditioneerd zijn te geloven dat we klein zijn, afgescheiden van het geheel, en dat er iets aan ons ontbreekt of nog niet goed genoeg is, waardoor we voortdurend op zoek zijn naar een onbereikbare vervolmaking, bevrediging in “de wereld”. Vedanta vat dit universeel menselijke probleem samen als “onwetendheid”. Wat nodig is om ons te bevrijden van deze onwetendheid is “wetendheid”, oftewel: “kennis” over onze ware aard, over wat we in essentie zijn (puur bewustzijn).

Deze studiegroep is bedoeld voor jou:

Als je niet erg geïnteresseerd meer bent in de “highs & lows” van deze wereld en hebt ontdekt dat datgene waar je ten diepste naar verlangt niet ligt in objecten (inclusief relaties) buiten jou.
Als er voldoende ruimte en rust in je leven is om de teksten thuis ook tot je te nemen en thuis je meditatie- en karma-yoga oefeningen te doen.
Als er behoefte is aan het verder openen van je mind om ook die onderwerpen nauwkeurig te onderzoeken die in eerste instantie “contra-intuïtief” voor je lijken te zijn.
Als er behoefte is bij je om naast “kennis opdoen” ook de spirituele sadhanas “bahkti yoga”, “upasana yoga” en “karma yoga” op te pakken, nodig om de mind open en helder (sattvisch) te laten worden, zodanig dat de kennis op de juiste manier gehoord, begrepen en geassimileerd kan worden.
Van de deelnemers wordt gevraagd om voorafgaand aan elk...

Meer lezen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Oost West Centrum
Van Schoonbekestraat 148
2018 Antwerpen 18
Van vr 11 september 2020 00:00 tot vr 25 juni 2021 23:59
Oost West Centrum
€ 275,0
owc.be/alle-cursussen/vedanta-studieg...