u bent hier

Van de regen in de drup: water is een zorg voor iedereen

18 +

Milieu en natuur


Livestream vanuit Bibliotheek Permeke De voorbije zomers, met hoge temperaturen en weinig regen, confronteerden ons met het droge feit dat Vlaanderen kwetsbaar is voor waterschaarste. De klimaatopwarming doet daar nog een schepje bovenop: de druk op onze watervoorraden zal de komende jaren nog toenemen. In aanloop naar Wereld Water Dag (22 maart) vragen we aan Jonas Lembrechts en Jan Staes ... Lees meer »

Livestream vanuit Bibliotheek Permeke

De voorbije zomers, met hoge temperaturen en weinig regen, confronteerden ons met het droge feit dat Vlaanderen kwetsbaar is voor waterschaarste. De klimaatopwarming doet daar nog een schepje bovenop: de druk op onze watervoorraden zal de komende jaren nog toenemen.

In aanloop naar Wereld Water Dag (22 maart) vragen we aan Jonas Lembrechts en Jan Staes (ecologen/biologen aan het Global Change Ecology Centre, UAntwerpen) om de uitdagingen te schetsen op het vlak van watergebruik en waterbeheer. Ze nodigen iedereen uit om mee na te denken over de moeilijke dilemma’s die zich kunnen stellen bij een extreem of aanhoudend watertekort. Vallen onze beken helemaal droog? Komt er nog water uit de kraan? Hoe kunnen we pro-actief zorgen dat droogte minder snel leidt tot waterschaarste? Hoe kunnen we water beter beheren op momenten van wateroverlast, zodat het in de zomer kan gebruikt worden om tekorten op te vangen? Wat kan de landbouw – zowel slachtoffer als deel van de oplossing - doen om waterschaarste tegen te gaan? Hoe kunnen we zelf bij dragen tot oplossingen, in ons verstedelijkte en dichtbevolkte landschap?

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 26
2060 Antwerpen 6
woensdag 3 maart 2021 van 19:30 tot 21:00
Universiteit Antwerpen
gratis