u bent hier

Unfolding the Archives #3 Bataille & ibens

Architectuur


De derde episode in de reeks Unfolding the Archives plaatst interieurarchitecten Bataille & ibens in de schijnwerpers. De tentoonstelling neemt het detail als uitgangspunt en biedt zo een nieuw perspectief op het oeuvre van het befaamde ontwerpersduo. Archief Bataille & ibens Interieurarchitecten Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020) behoren tot een van de eerste generaties die de ... Lees meer »

De derde episode in de reeks Unfolding the Archives plaatst interieurarchitecten Bataille & ibens in de schijnwerpers. De tentoonstelling neemt het detail als uitgangspunt en biedt zo een nieuw perspectief op het oeuvre van het befaamde ontwerpersduo.

Archief Bataille & ibens
Interieurarchitecten Claire Bataille (1940) en Paul ibens (1939-2020) behoren tot een van de eerste generaties die de discipline interieurarchitectuur in België vormgaven. Ze hebben het belang van interieurontwerp op de kaart gezet. Hun werk werd voor studenten en collega’s een toonbeeld van ‘best practice’ en een referentiepunt. Het oeuvre van Bataille & ibens, dat bijna zes decennia beslaat, getuigt van een zeer diverse en omvangrijke praktijk. Ontwerpen voor zowel woningen, interieurs, meubels en objecten maken er deel van uit. Een selectie uit het archief Bataille & ibens, gaande van plannen, tekeningen, foto's, meubels tot objecten, illustreert dit rijke oeuvre. In hun genuanceerde ontwerpbenadering spelen kernaspecten zoals detail, knooppunten, proporties en materialisatie een cruciale rol.

Onzichtbaar aanwezig
Kenmerkend voor de ontwerppraktijk van Bataille & ibens is de zoektocht naar wat kan omschreven worden als 'het onzichtbare aanwezige'. Voor Bataille en ibens lag de kracht van de ingreep in het evenwicht tussen het bestaande en de transformatie. Het resultaat wordt ervaren als evident, alsof het er altijd is geweest. Ondanks dit streven naar het onzichtbare, balancerend op het raakvlak tussen laatmodernisme, postmodernisme en minimalisme, ontwikkelden ze een heel eigen signatuur. Hun ontwerpinterventies, ongeacht grootte en schaal, werden altijd vanuit een doordachte detaillering ontwikkeld. Unfolding the Archives #3 neemt het detail als uitgangspunt om een nieuw perspectief te openen op het oeuvre van Bataille & ibens.

Meer informatie: www.vai.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart deSingel
Desguinlei 25
2018 Antwerpen 18
Van 20 mei 2021 tot 26 september 2021 (wo van 14:00 tot 19:00
do van 14:00 tot 19:00 vr van 14:00 tot 19:00
za van 14:00 tot 19:00
zo van 14:00 tot 19:00)
Vlaams Architectuurinstituut - VAi
www.vai.be/expos-en-programma/unfoldi...
info@vai.be