u bent hier

Unfolding the Archives #2 Juliaan Lampens

Architectuur


Voor de tweede editie van Unfolding the Archives put het Vlaams Architectuurinstituut uit het oeuvre van Juliaan Lampens (1926 – 2019). Aan de hand van een selectie bijzondere archiefstukken geeft de tentoonstelling een unieke inkijk in het werk en de werkwijze van de architect. Archief Lampens De vzw Juliaan Lampens, die het archief van Juliaan Lampens beheert, is momenteel volop bezig met ... Lees meer »

Voor de tweede editie van Unfolding the Archives put het Vlaams Architectuurinstituut uit het oeuvre van Juliaan Lampens (1926 – 2019). Aan de hand van een selectie bijzondere archiefstukken geeft de tentoonstelling een unieke inkijk in het werk en de werkwijze van de architect.

Archief Lampens
De vzw Juliaan Lampens, die het archief van Juliaan Lampens beheert, is momenteel volop bezig met inventariseren, digitaliseren en ontsluiten. Lampens’ archief bevat een grote verscheidenheid aan stukken, zoals ontwerpschetsen, compositieschetsen, onderzoekstekeningen en uitvoeringstekeningen van gerealiseerde en niet gerealiseerde projecten en architectuurdetails op ware grootte. Deze werkdocumenten tonen het belang dat Lampens hechtte aan het ambacht van het tekenen en het materialiseren. In zijn lange carrière als leermeester en docent aan Sint-Lucas Gent inspireerde hij verschillende generaties architecten. Voor deze tentoonstelling nodigden we daarom enkele van zijn leerlingen uit om een selectie te maken uit zijn nalatenschap.

Het architectuurdetail
Unfolding the Archives #2 illustreert de verscheidenheid van Lampens’ archief aan de hand van een minder bekend ontwerp: een onthaalcentrum voor toeristen in de badplaats Blankenberge uit 1972. De archiefstukken, van onderzoekende ontwerpschetsen tot indrukwekkende uitvoeringstekeningen, tonen het belang dat hij hechtte aan het ambacht van het tekenen en het materialiseren. Ze getuigen ook van Lampens' fascinatie voor het architectuurdetail, dat een sleutelrol speelt doorheen zijn oeuvre. De schetsen en tekeningen tonen hoe de ontwikkeling van het detail bepalend is in het ontstaansproces van zijn architectuur, van embryo tot realisatie.

Juliaan Lampens. 1950 – 1991
Samen met de tentoonstelling verschijnt de heruitgave van de catalogus Juliaan Lampens. 1950 – 1991 die tot stand kwam bij de overzichtstentoonstelling van de architect in deSingel in 1991. De heruitgave is aangevuld met een geactualiseerde biografie, een voorwoord en nieuwe vertalingen in het Frans en Engels. Voor de echte Lampens-aficionado's is er zelfs een speciale editie, aangevuld met 4 hoogwaardige kleurenreproducties

Meer informatie: www.vai.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart deSingel
Desguinlei 25
2018 Antwerpen 18
Van 24 februari 2021 tot 28
maart 2021 (wo van 14:00 tot 19:00
do van 14:00 tot 19:00 vr van 14:00 tot 19:00
za van 14:00 tot 19:00
zo van 14:00 tot 19:00)
Vlaams Architectuurinstituut - VAi
gratis
www.vai.be/expos-en-programma/unfoldi...
info@vai.be