u bent hier

UITVERKOCHT - Predikheerlijke zomer: Jojo Rabbit (Taika Waititi)


Duitsland, 1944. Jojo Betzler is een eenzame jongen van tien die een bijzonder enthousiast lid is van de Hitlerjugend, en die als beste vriend een zekere Adolf heeft. Belangrijk detail: Adolf is niet te verwarren met de échte Hitler, want deze is alleen maar de imaginaire vriend van Jojo (en is bovendien een volstrekte idioot). Wanneer Jojo op een dag ontdekt dat zijn alleenstaande moeder ... Lees meer »

Duitsland, 1944.
Jojo Betzler is een eenzame jongen van tien die een bijzonder enthousiast lid is van de Hitlerjugend, en die als beste vriend een zekere Adolf heeft. Belangrijk detail: Adolf is niet te verwarren met de échte Hitler, want deze is alleen maar de imaginaire vriend van Jojo (en is bovendien een volstrekte idioot).

Wanneer Jojo op een dag ontdekt dat zijn alleenstaande moeder Rosie een Joods meisje bij hen laat onderduiken, wordt zijn hele levensbeeld overhoop gehaald. Langzaamaan sluipt er zelfs twijfel in Jojo’s compleet door de Hitlerjugend gebrainwashte brein: is die nazi-ideologie van hem wel de juiste?

Een komedie over Hitler en de nazi’s maken is natuurlijk dansen op een wel zéér slappe koord, maar zie: met zijn Jojo Rabbit is de Nieuwzeelander Taika Waititi er op excellente wijze in geslaagd een zéér grappige prent te brouwen die toch de inktzwarte nazirealiteit niet wegschildert of onder het tapijt stopt.

Jojo Rabbit is dan ook een film die de toeschouwer constant op het verkeerde been zet: de ene seconde zit je iets té luid te lachen om een foute grap, de volgende seconde word je midscheeps geraakt door de onderliggende oorlogstragedie of uit je lood geslagen door de nazihorror.

De humor situeert zich op het kruispunt van hondsbrutaal en heerlijk silly: gooi ‘Allo Allo’, Chaplins ‘The Great Dictator’, Mel Brooks en ‘Inglourious Bastards’ in één grote pot, en je weet zo ongeveer wat je kunt verwachten.

De stijl roept dan weer herinneringen op aan Wes Andersons ‘Moonrise Kingdom’ – één criticus herdoopte ‘Jojo Rabbit’ dan ook tot ‘Moonreich Kingdom’.

De twee jonge hoofdpersonages zijn perfect gecast, en eigenlijk kan hetzelfde gezegd worden van de volwassenen: Stephen Merchant (‘Extras’, ‘The Office’) is geweldig als Gestapo-man Deertz, Scarlett Johansson is al even uitstekend als de stiekeme verzetsvrouw, en regisseur Taika Waititi neemt met overduidelijk plezier zelf de rol van Hitler voor zijn rekening. En dan zwijgen we nog over Sam Rockwell als de compleet uitzinnige leider van de Hitlerjugend.

Bekroond met de Oscar voor Beste Scenario.

Regie: Taika Waititi
USA-NZ 2020, 105 min.

Tickets beschikbaar vanaf 21 mei om 19u.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat 88
2800 Mechelen
zondag 4 juli 2021 van 22:00 tot 23:50
Filmhuis Mechelen
€ 5,0
apps.ticketmatic.com/widgets/mechelen...