u bent hier

Toremansmolen

Erfgoed


Deze achthoekige windmolen werd in 1809 opgericht met onderdelen van een omgewaaide staalmolen uit de 15de eeuw. De wieken van deze bovenkruier meten 13 meter. De combinatie van een graan- en olieslagmolen is vrij uniek. Nu heeft deze molen ook een museumfunctie. De molen is de enige overgebleven houten achtkante bovenkruier en zetelkruier van de provincie Antwerpen. Hij is ook uniek als ... Lees meer »

Deze achthoekige windmolen werd in 1809 opgericht met onderdelen van een omgewaaide staalmolen uit de 15de eeuw. De wieken van deze bovenkruier meten 13 meter. De combinatie van een graan- en olieslagmolen is vrij uniek. Nu heeft deze molen ook een museumfunctie.

De molen is de enige overgebleven houten achtkante bovenkruier en zetelkruier van de provincie Antwerpen. Hij is ook uniek als graan- en oliemolen in een houten achtkant. De benaming Toremansmolen ontstond toen de molen in 1854 werd verkocht aan de familie Raeymaekers, in het dorp bekend als 'die van den Toreman'. Vandaar dat de molen aan De Wissel in de volksmond al snel werd omgedoopt tot Toremansmolen.
In 1859 werd er in de kelderruimte een olieslagerij ondergebracht. Deze was afkomstig van boerderij de Blauwhoef op de Wampenberg. De olieslagmolen deed dienst tot 1946 en de graanmolen tot 1951, na de dood van de laatste beroepsmolenaar Laurent Raeymaekers
De molen werd in 1957 en 1970 (door Caers uit Retie) uitwendig gerestaureerd. Het Arendonks gemeentebestuur kocht de molen in 1980 aan en liet in 1987-1988 een maalvaardige restauratie uitvoeren door molenbouwer Caers uit Retie, onder toezicht van architect Paul Gevers uit Kasterlee. De Arendonkse Heemkundige Kring "Als Ice Can" vzw beheert de molen. Een bittere vaststelling is dat deze unieke koffiepotmolen in 1995, ondanks hevig verzet, volledig werd ingebouwd en van windvang beroofd.

Molen en museum zijn toegankelijk in de maanden mei tot en met september en dit elke laatste zondag van de maand.

Toon kaart Toremansmolen
Wampenberg -
2370 Arendonk
Zo Van 0:00 tot 0:00
gratis
+32 1 4678569
www.arendonk.be/bezoeken/erfgoed/tore...