u bent hier

Sint Dimpna in het Gasthuismuseum


Het Geelse Gasthuismuseum bracht steeds een levendig beeld van de gasthuiszusters Augustinessen, welke er leefde sinds 1552. Zij namen er ook de dagelijkse ziekenverzorging op zich. Het gasthuis zelf werd gesticht in de 13de eeuw. Vanaf februari 2017 kom je tijdens je museumbezoek, in een geheel vernieuwde omgeving, ook meer te weten over de legende van Sint-Dimpna. Deze Ierse koningsdochter ... Lees meer »

Het Geelse Gasthuismuseum bracht steeds een levendig beeld van de gasthuiszusters Augustinessen, welke er leefde sinds 1552. Zij namen er ook de dagelijkse ziekenverzorging op zich. Het gasthuis zelf werd gesticht in de 13de eeuw.

Vanaf februari 2017 kom je tijdens je museumbezoek, in een geheel vernieuwde omgeving, ook meer te weten over de legende van Sint-Dimpna. Deze Ierse koningsdochter die te Geel de marteldood stierf, ligt aan de grondslag van de wereldbekende gezinsverpleging van geesteszieken.
Dimpna drukt haar stempel op de totale Geelse samenleving. Maak kennis met de devotie tot deze heilige, met hoe de Gelenaars hun patrones vieren.
Maar Dimpna is meer dan een Geelse heilige. Haar verhaal bezielt en inspireert. Ze is niet alleen als kunstmuze internationaal gekend maar is tevens patrones van tal van psychiatrische instellingen en psychiatrisch verplegend personeel.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Gasthuismuseum Geel
Gasthuisstraat 1
2440 Geel