u bent hier

Sint-Andrieskerk

Erfgoed


Augustijnermonniken lagen aan de basis van het ontstaan van de kerk die in 1529 werd ingewijd als parochiekerk met Sint-Andries als patroonheilige. De bouwstijl van de kerk is laatgotisch, met uitzondering van de bovenbouw en toren die typische kenmerken van de laatbarok vertonen. Tijdens de maanden mei, juni, juli, augustus en september vindt elke zondag een gratis rondleiding plaats om 15 ... Lees meer »

Augustijnermonniken lagen aan de basis van het ontstaan van de kerk die in 1529 werd ingewijd als parochiekerk met Sint-Andries als patroonheilige. De bouwstijl van de kerk is laatgotisch, met uitzondering van de bovenbouw en toren die typische kenmerken van de laatbarok vertonen. Tijdens de maanden mei, juni, juli, augustus en september vindt elke zondag een gratis rondleiding plaats om 15 uur!

De grondleggers van dit bedehuis zijn de paters augustijnen in het begin van de 16de eeuw. Doch de middenbeuk was nog niet volledig af, of ze werden al door de overheid wandelen gestuurd omwille van hun sympathie voor hun protesterende ordegenoot Maarten Luther. Margaretha van Oostenrijk zag de reeds geleverde bouwprestaties liever niet verloren gaan en wenste het bouwsel als parochiekerk te benutten. Als blijk van erkentelijkheid jegens de landvoogdes nam de parochie de patroonheilige van het Huis van Bourgondië, Sint-Andreas, over. Deze kreeg een verguld beeld bovenop de toren.

Maar dan was er 1566: de beeldenstorm brak los. De schutspatroon die nochtans in weer en wind had standgehouden, was tegen een dergelijke storm van protest(-antisme) niet opgewassen en 'vloog' naar beneden. In 1585 keerde het tij en werd de kerk teruggegeven aan de katholieken, voor wie ze herbouwd en verruimd werd.
In 1755 stortte echter heel de bouwvallige toren in. Er kwam een barokke uitgave met een open (houten) lantaarn in de plaats. Bij de strijd om de onafhankelijkheid van België fungeerde de toren als uitkijkpost voor Koning Leopold I om de Hollandse bezettingstroepen in het Zuidkasteel gade te slaan.

De herinkleding na het Franse bewind vorderde snel o.m. door de recuperatie van een aantal kunstwerken van elders. Er kwamen ook twee nieuwe gevaarten binnen: het barokke hoofdaltaar, afkomstig uit de voormalige cisterciënzerabdij van St.-Bernardus te Hemiksem en de neobarokke preekstoel. Om herhaling van het scenario anno 1755 te vermijden, werd in 1962 de opnieuw bouwvallig geworden toren wijselijk afgebroken en werd er terug een nieuw stevig exemplaar opgetrokken. Nadien volgde een algehele restauratie van het kerkgebouw zodat de bezoeker nu van de kunstwerken kan genieten in een mooi opgepoetst kader.

Van 1 april tot en met 31 oktober dagelijks geopend, van 14 tot 17 uur. Gesloten voor toeristisch bezoek tijdens erediensten.
Gemiddelde duur voor een bezoek: ± 30 minuten. Tijdens de maanden mei, juni, juli, augustus en september kan je elke zondag een gratis rondleiding volgen. Dit telkens om 15 uur.

Toon kaart Sint-Andrieskerk
Sint-Andriesstraat 5
2000 Antwerpen
ma, woe, vrij van 09:00 tot 12:00 (niet op zo, di, do, za)
gratis
sint-andrieskerk@topa.be
+32 3 2320384
visit.antwerpen.be/Bezoekerssite-NL