u bent hier

Retabel Sint-Jobskerk Retie (Schoonbroek) monument


Op stilistische gronden wordt dit retabel als een relatief hoogstaand Antwerps werk van omstreeks 1530 beschouwd. In 1864-1865 werd het gerestaureerd. Het retabel bevindt zich op het hoofdaltaar en bestaat uit een retabelkast met een verhoogd middenvak en twee zijvakken, een geschilderde predella en twee dubbele zijluiken, aan twee kanten beschilderd. Het is te bezichtigen na afspraak. Lees meer »

De bovenkant van het retabel is in een accolade uitgewerkt. Op de verhoogde rondboog boven het middenvak van de kast prijkt een beeldje van Sint-Job.
De drie registers van de predella corresponderen met de drie vakken van de retabelkast, die elk twee horizontaal gescheiden taferelen bevatten, waaraan nog negen kleine beeldengroepen op consoles werden toegevoegd.
Op de binnenzijde van elk zijluik staan vijf taferelen, op de buitenzijde drie figuren.
De welvaart van de heilige voor en na zijn beproeving wordt op de binnenzijde van de zijluiken verhaald; de gebeeldhouwde taferelen tonen de beproevingen zelf. Op de buitenzijde staan van links naar rechts: Sint-Jan de Doper, Christus Salvator, Sint-Job en een kerkvader. Boven de twee laatste zijn Sint-Martinus en een ridder afgebeeld.
De eikenhouten retabelkast draagt een polychromie waarin goud domineert.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Retabel Sint-Jobskerk Retie (Schoonbroek)
Kerkplein 1
2470 Retie
Altijd open
Retabel Sint-Jobskerk Retie (Schoonbroek)
gratis
+ 32 14 377451