u bent hier

Prof. Dr. Bruno De Wever - De geschiedenis van het verzet in België tijdens WO II

Erfgoed


De geschiedenis van het verzet is complex, divers en tegenstrijdig. De naoorlogse herinnering doet vaak geen recht aan die geschiedenis. Het ene verzet krijgt een zichtbare plek in de herdenking terwijl het andere verzet tot vandaag onzichtbaar blijft. Globaal genomen is er in België bovendien een andere herinnering aan het verzet boven en onder de taalgrens. De lezing belicht de ontwikkeling ... Lees meer »

De geschiedenis van het verzet is complex, divers en tegenstrijdig. De naoorlogse herinnering doet vaak geen recht aan die geschiedenis. Het ene verzet krijgt een zichtbare plek in de herdenking terwijl het andere verzet tot vandaag onzichtbaar blijft. Globaal genomen is er in België bovendien een andere herinnering aan het verzet boven en onder de taalgrens. De lezing belicht de ontwikkeling van het verzet tijdens de oorlog, met oog voor de verschillende vormen van verzet en de politieke en sociale achtergrond. Ook de ontwikkeling van de verzetsherinnering na de oorlog wordt belicht.

Bruno de Wever (°1960) is hoogleraar aan de Vakgroep Geschiedenis van de UGent. Hij studeerde geschiedenis aan de Universiteit Antwerpen en de Universiteit Gent waar hij in 1992 doctor in de geschiedenis werd. Hij doceert over de geschiedenis van de 20ste eeuw, de geschiedenis van België, historische methode en publieksgeschiedenis. Hij is co-directeur van het Instituut voor Publieksgeschiedenis (www.ipg.ugent.be). Tevens leidt hij als vakdidacticus leraars geschiedenis op.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cultuurhuis Altena - kapel
Antwerpsesteenweg 79
2550 Kontich
woensdag 10 november 2021 van 20:00 tot 22:00
Vrijetijdsdienst Kontich
€ 5,0
03 450 78 32
webshopkontich.recreatex.be/
erfgoed@kontich.be
03 450 78 39
webshopkontich.recreatex.be