u bent hier

Paul Wyckmans - Joodse meisjes tussen hoop en vrees *geannuleerd*

Erfgoed


Zusters-Dienstmaagden verlenen asiel op Altena tijdens de Tweede Wereldoorlog. Van augustus tot oktober 1942 jagen de Duitse bezetters in België, tijdens een aantal razzia’s in het Antwerpse, intensief op joodse bewoners. Dagelijks worden de mazen van het vangnet kleiner, verdwijnen opgepakte joden in de Dossinkazerne te Mechelen en zoeken overblijvers wanhopig naar mogelijk asiel voor hun ... Lees meer »

Zusters-Dienstmaagden verlenen asiel op Altena tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Van augustus tot oktober 1942 jagen de Duitse bezetters in België, tijdens een aantal razzia’s in het Antwerpse, intensief op joodse bewoners. Dagelijks worden de mazen van het vangnet kleiner, verdwijnen opgepakte joden in de Dossinkazerne te Mechelen en zoeken overblijvers wanhopig naar mogelijk asiel voor hun kinderen. Ook in Kontich worden zo kinderen ondergebracht. Van negen van hen kunnen we geheel of gedeeltelijk de oorlogsjaren en de periode daarna nog reconstrueren. De Dienstmaagden- kloosterlingen op het Altenadomein beheren een meisjesinternaat. Ideaal om - zij het gedurfd - de opvang van deze kinderen van verschillende leeftijden te organiseren.

We vertellen hoe hun ouders in België terecht kwamen, hoe de meisjes op Altena verzeilden, in welke relatie de school tot de lokale overheid fungeerde, hoe het de meisjes tijdens de bezetting tot september 1944 verging, voor sommigen later nog en voor een enkel meisje zelfs tot 1958. Dit alles wordt zoveel mogelijk geduid via getuigenissen, een bevraging, archiefstukken, persoonlijke contacten en het relaas van diverse betrokken Kontichnaren.

De verteller, Paul Wyckmans, is al meer dan tien jaar gebeten door dit stukje Kontichse geschiedenis dat hij samen met diverse medewerkers van de Koninklijke Kring voor Heemkunde Kontich kon uitwerken.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cultuurhuis Altena - kapel
Antwerpsesteenweg 79
2550 Kontich
dinsdag 23 maart 2021 van 20:00 tot 21:30
Vrijetijdsdienst Kontich
€ 5,0
webshopkontich.recreatex.be/
erfgoed@kontich.be
03 450 78 39
webshopkontich.recreatex.be