u bent hier

Online lezing Eugeen Roegiest: Hoe lees je het Lam Gods?

18 +


Hoe lees je het Lam Gods? Over het Lam Gods is het laatste woord nog niet gesproken of geschreven. Hoe kan het ook anders met een werk dat bol staat van de middeleeuwse symboliek? De Middeleeuwse schilder stelt zich tot doel de gelovigen het christelijke geloof over te brengen. De esthetische waarde van het kunstwerk dient ter ondersteuning van die primaire didactische bekommernis. Om de grote ... Lees meer »

Hoe lees je het Lam Gods?

Over het Lam Gods is het laatste woord nog niet gesproken of geschreven. Hoe kan het ook anders met een werk dat bol staat van de middeleeuwse symboliek? De Middeleeuwse schilder stelt zich tot doel de gelovigen het christelijke geloof over te brengen. De esthetische waarde van het kunstwerk dient ter ondersteuning van die primaire didactische bekommernis. Om de grote mysteries van het geloof te visualiseren maken de gebroeders Van Eyck in het Lam Gods gebruik van een grondig uitgekiende symboliek. De toeschouwer van vandaag die het veelluik wil lezen en begrijpen moet die Middeleeuwse symbolische taal herontdekken en doorgronden. Na een korte historische inleiding tracht deze lezing vooral de diepere betekenis van de verschillende iconografische aspecten van het retabel te ontsluieren. Het kunstwerk onthult immers stap voor stap een samenhangend verhaal over de grote vraagstukken van het geloof en de rol van Christus als redder van de wereld.

Eugeen Roegiest is emeritus gewoon hoogleraar aan de UGent. Hij is romanist en gespecialiseerd in Spaanse en vergelijkende Romaanse taalkunde. Hij richtte de onderzoeksgroep voor Spaanse taalkunde op, heeft enkele boeken en artikels gepubliceerd, geeft lezingen en gidst voor Gandante.

in samenwerking met Avansa Regio Mechelen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Gemeenschapscentrum 't Blikveld
Jacques Morrensplein 2
2820 Bonheiden
vrijdag 23 april 2021 van 10:00 tot 12:00
GC 't Blikveld
€ 6,0
blikveld@bonheiden.be
015 50 28 70
www.blikveld.be