u bent hier

Norbertijnenabdij Postel

Erfgoed


In de noordelijkste uithoek van de gemeente Mol, schurkend tegen de Nederlandse grens, ligt het bosrijke Postel met zijn imposante abdij die al in de twaalfde eeuw opgericht werd. Het zijn de norbertijnen die er sinds die tijd de streek ontginnen en gastvrijheid hoog in het vaandel dragen. Het voorplein en de kerk zijn steeds toegankelijk. Rondleidingen zijn op afspraak. De abdij en haar ... Lees meer »

In de noordelijkste uithoek van de gemeente Mol, schurkend tegen de Nederlandse grens, ligt het bosrijke Postel met zijn imposante abdij die al in de twaalfde eeuw opgericht werd. Het zijn de norbertijnen die er sinds die tijd de streek ontginnen en gastvrijheid hoog in het vaandel dragen. Het voorplein en de kerk zijn steeds toegankelijk. Rondleidingen zijn op afspraak.

De abdij en haar omgeving vormen misschien wel het belangrijkste beschermde complex van onze gemeente. De abdij werd gesticht in 1140 als bijhuis van de abdij van Floreffe. Deze monniken bouwden hier een eerste gasthuis waarvan alleen de Romaanse kerk bewaard gebleven is. In 1621 werd Postel een zelfstandige abdij onder leiding van de humanist Rombaut Colibrant. In deze periode werd ook de beiaardtoren, de brouwerij en de slotmuur gebouwd. Met de Franse bezetting werden de abdijbezittingen aangeslagen en de paters verlieten Postel om pas in 1847 weer te keren. Het plein voor de abdij bleef echter eigendom van de familie de Broqueville tot in 1937. Gravin de Broqueville - d' Huart schonk het toen terug aan de kloostergemeenschap.
Het kloostercomplex is ommuurd en omgracht met constructies in diverse stijlen, gaande van de Romaanse kerk tot hedendaagse architectuur.

RONDLEIDINGEN
De abdij van Postel is voor vele dagjesmensen en toeristen een geliefde bestemming. Voor een nadere kennismaking organiseert de Molse Gidsenkring op aanvraag rondleidingen voor groepen van 9 tot 18 uur.
Tijdens de rondleiding wordt uitvoerig aandacht besteed aan de werking van de abdij, het leven van de norbertijnen en de historische en beschermde gebouwen.
In de toonzaal van de abdijbibliotheek worden o.a. miniaturen, wiegendrukken (15de eeuw) en Plantijndrukken toegelicht.
Een korte maar mooie dvd-film illustreert de vele facetten van de abdij.
De rondleidingen duren ongeveer anderhalf tot twee uur.
TIP: in de maanden juli en augustus vertrekt elke zaterdag om 14 uur aan het witte poortgebouw van de abdij een gids voor een rondleiding doorheen de abdij. Reserveren hoeft niet, je sluit je gewoon bij de groep aan.

TIP: BEZOEK HET 'PESTHUISJE' IN DE ABDIJ VAN POSTEL
In de middeleeuwen haalde de pest - de zwarte dood in de volksmond - geregeld zwaar uit onze contreien. Hele generaties bezweken aan deze ongeneeslijke en hoogst besmettelijke ziekte. Om verdere verspreiding van de afgrijselijke ziekte tegen te gaan, werden ten dode opgeschreven dorpsgenoten opgesloten in zogeheten pesthuisjes. Zon huisje vind je ook binnen de abdijmuren in Postel. Het dateert vermoedelijk uit de 17de eeuw. Achteraan het gebouwtje werd een put ontdekt. Het verhaal gaat dat de overleden pestlijders rechtstreeks in een vergeetput belandden en met ongebluste kalk werden bedekt.
Recentelijk kreeg het pesthuisje een grondige opknapbeurt. Het huisje, centraal gelegen in de kruidentuin van de abdij, is vrij te bezoeken. Je vindt er heel wat interessante informatie over de Kempense heide en schapen, kruiden en de pest, de gagel en middeleeuws bier én beelden van een zeldzame vleermuizenkolonie. Via een televisiescherm in het pesthuisje kan je rechtstreeks het wel een wee volgen van een vleermuizenkolonie die zich in het abdijhoofdgebouw heeft genesteld.

Toon kaart Norbertijnenabdij Postel
Abdijlaan 16
2400 Mol
open alle dagen van 06:30 tot 18:30
toerisme@gemeentemol.be
+32 14 330785
info@abdijpostel.be
+32 14 378121
www.abdijpostel.be