u bent hier

Kinderen van de Renaissance - Kunst en opvoeding aan het Habsburgse hof in Mechelen (1480-1530)

16 +

Erfgoed


Anne Boleyn en andere koningskinderen Kinderportretten in de Europese schilderkunst Prinselijke opvoeding in Mechelen Eind 15de en begin 16de eeuw was Mechelen een rustige, welvarende hofstad die zich doorgaans loyaal opstelde tegenover het Bourgondisch-Habsburgse gezag. Dat maakte de stad tot een ideale thuis voor opgroeiende vorstenkinderen, zoals o.a. Filips de Schone, Margareta van ... Lees meer »

Anne Boleyn en andere koningskinderen
Kinderportretten in de Europese schilderkunst
Prinselijke opvoeding in Mechelen

Eind 15de en begin 16de eeuw was Mechelen een rustige, welvarende hofstad die zich doorgaans loyaal opstelde tegenover het Bourgondisch-Habsburgse gezag. Dat maakte de stad tot een ideale thuis voor opgroeiende vorstenkinderen, zoals o.a. Filips de Schone, Margareta van Oostenrijk en Karel V. Ze werden er klaargestoomd voor hun rol als toekomstige koning of koningin van de belangrijkste Europese landen.

De prinselijke opvoeding was een mengeling van ridderlijke gebruiken en nieuwe humanistische ideeën. Ze was in handen van beroemde schrijvers en filosofen, zoals Olivier de la Marche en Desiderius Erasmus. Topkunstenaars waaronder Jan Gossart maakten de vroegste Europese portretten van de kinderen. Als speelkameraadjes werden adellijke kinderen van overal uit Europa aangetrokken, waaronder de latere Engelse koningin Anne Boleyn. Zo werd de toekomst gesmeed van het ‘Huis Habsburg’, dat het de komende eeuwen voor het zeggen zou hebben op de halve aardbol.

EXTRA: Je krijgt een voucher om individueel de tentoonstelling ‘Kinderen van de renaissance’ in het Museum Hof van Busleyden te bezoeken.

In samenwerking met Davidsfonds Reg. Mechelen en Museum Hof van Busleyden.

Toon kaart Stedelijke Openbare Bibliotheek Mechelen
Goswin de Stassartstraat 88
2800 Mechelen
ma 26/04/21 van 14:00 tot 16:00 ma 03/05/21 van 14:00 tot 16:00
Davidsfonds Academie
€ 52,0
www.davidsfondsacademie.be/aanbod/aca...
academie@davidsfonds.be
016 31 06 70