u bent hier

Jan Delvaux - Ongehoord! Belpop: typisch Belgisch

Pop en rock


Bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek? Wat typeert ons? Waaraan herken je de Belgen in de muziek? Deze lezing is een spreekuur vol wonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met foto’s, illustraties en muziek. En na afloop mogen er altijd vragen worden gesteld.   Jan Delvaux, journalist en Belpopspecialist, kreeg een paar jaar geleden een prikkelende vraag ... Lees meer »

Bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek? Wat typeert ons? Waaraan herken je de Belgen in de muziek? Deze lezing is een spreekuur vol wonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met foto’s, illustraties en muziek. En na afloop mogen er altijd vragen worden gesteld.


 


Jan Delvaux, journalist en Belpopspecialist, kreeg een paar jaar geleden een prikkelende vraag van een programma op Radio 1: bestaat er zoiets als typisch Belgische popmuziek?


Zijn eerste reactie? “Neen. Belgische popmuziek bestaat niet. Er bestaat alleen popmuziek uit België.” We hebben niks uitgevonden en we zijn lichtgewichten. In 60 jaar popmuziek hebben we welgeteld zes wereldhits gescoord. Zoveel hebben de Amerikanen er elke week.

 

Toch bleef het woord ‘typisch’ hangen in het hoofd van Delvaux. Binnen de kortste keren

had hij een uitgebreide lijst met bijzondere Belgische bijdragen aan de grote popgeschiedenis. Een zingende non. De grootste Japanse kersthit. Het beste Italiaanse nummer. Het logo van The Beatles.


Delvaux ging vervolgens kijken wat artiesten van hier over hun Belg zijn te vertellen hebben.

Wat typeert ons? Waaraan herken je de Belgen in de muziek? Uit die berg aan informatie filterde hij een robotfoto van de artiest met het grootste aantal ‘belgitudes’.


Tijdens deze lezing doet Delvaux zijn zoektocht nog eens over. Het is een spreekuur vol wonderlijke verhalen en heerlijke anekdotes die worden ingekleurd met foto’s, illustraties en muziek. En na afloop mogen er altijd vragen worden gesteld.
Jan Delvaux is de auteur van ‘Belpop . De Eerste Vijftig Jaar’ (2011), van ‘Rock Werchter. Sinds 1975’ (2014) en van ‘Belpop Bonanza’ (2017). Hij vertelt al enkele jaren markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van Belpop op Canvas. Met DJ Bobby Ewing maakt hij succesvolle theatervoorstellingen over de nationale popgeschiedenis onder de noemer Belpop Bonanza. Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia.


 

Jan Delvaux - Ongehoord! Belpop: typisch Belgisch
Bibliotheek Park
Van Heybeeckstraat 28A
2170 Merksem
woensdag 18 november 2020om 20:15
Cultuurcentrum Merksem | CC Merksem
€ 12,0
Sign Up
www.ccmerksem.be/nl/event/72329/ongeh...