u bent hier

Jan Caeyers - Hoe werd Beethoven een genie? - GEANNULEERD


In deze lezing legt Professor Jan Caeyers uit waarom Ludwig von Beethoven als genie bestempeld kan worden. Hij zal ook aanduiden welke gebeurtenissen in Beethovens leven een cruciale invloed hebben gehad op zijn muziek. Ludwig von Beethoven is zonder twijfel een van de belangrijkste figuren uit de westerse cultuurgeschiedenis. Dat heeft in eerste instantie te maken met de prachtige muziek die ... Lees meer »

In deze lezing legt Professor Jan Caeyers uit waarom Ludwig von Beethoven als genie bestempeld kan worden. Hij zal ook aanduiden welke gebeurtenissen in Beethovens leven een cruciale invloed hebben gehad op zijn muziek.

Ludwig von Beethoven is zonder twijfel een van de belangrijkste figuren uit de westerse cultuurgeschiedenis. Dat heeft in eerste instantie te maken met de prachtige muziek die hij heeft geschreven. Maar ook het uitzonderlijke parcours dat hij als kunstenaar en als mens heeft afgelegd, is van belang. Hij heeft zijn toenemende doofheid overstegen door grensverleggende muziek te schrijven. Dat is een indrukwekkende menselijke prestatie, waardoor men hem als een ‘genie’ is gaan bestempelen.

Maar wat maakt iemand tot een ‘genie’? Waarom is deze uitzonderlijke carrière zo bijzonder en spreekt zij tot onze verbeelding? Heeft dat alleen te maken met de ontwikkeling van een buitengewoon talent? Of was er meer? In welke mate hebben historische omstandigheden en omgevingsfactoren een rol gespeeld? Had het anders kunnen lopen?

Op al deze vragen zal Jan Caeyers een antwoord proberen te geven. U zult het fenomeen Beethoven met andere ogen en oren bekijken en beluisteren.

Professor Jan Caeyers is musicoloog, dirigent en docent aan de universiteit van Leuven. In Wenen, waar hij studeerde en werkte, specialiseerde hij zich in achttiende- en vroeg-negentiende-eeuwse muziek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Lakenhal
Grote Markt z.n.
2200 Herentals
donderdag 12 november 2020 van 20:00 tot 21:00
CC 't Schaliken
€ 12,0
www.schaliken.be