u bent hier

Hof van Roosendael | Heemkundemuseum De Kijkuit

Erfgoed


Het Renaissanceslot, omgeven door een bakstenen muur en een gracht, is in traditionele bak- en zandstijl opgetrokken. Het hof is toegankelijk via een bakstenen boogbrug, en een sterk gerestaureerd poortgebouw. In het Hof van Roosendael is de zetel van de Koninklijke Kring voor Heemkunde gevestigd. Alle documenten, gebruiksvoorwerpen, boeken, plans, heem-en oudheidkundige voorwerpen die ... Lees meer »

Het Renaissanceslot, omgeven door een bakstenen muur en een gracht, is in traditionele bak- en zandstijl opgetrokken. Het hof is toegankelijk via een bakstenen boogbrug, en een sterk gerestaureerd poortgebouw.

In het Hof van Roosendael is de zetel van de Koninklijke Kring voor Heemkunde gevestigd. Alle documenten, gebruiksvoorwerpen, boeken, plans, heem-en oudheidkundige voorwerpen die betrekking hebben op Merksem worden hier bewaard.

Waar nu het Hof van Roosendael staat stond vroeger een "stede met huis" genaamd "De Kyckuyt". Tijdens het beleg van Antwerpen in 1585 zou dat volledig leeggeplunderd en verwoest zijn. Het kasteeltje dat er nu staat is het geklasseerde poortgebouw van het verdwenen Roosendaelhof (1635). Het kasteeltje werd op 30 september 1924 aangekocht door de gemeente en op 31 juli 1936 geklasseerd.

Toon kaart Hof van Roosendael
Terlindehofstraat 265
2170 Merksem
Ma Van 18:00 tot 20:30 Wo Van 14:00 tot 17:00
gratis
kkvhm_vzw@hotmail.com
+32 36451677