u bent hier

Havesdonckhoeve

Geschiedenis


Het museum toont landbouwalaam en volkshuisraad uit Klein-Brabant. De collectie wordt in het origineel kader van de hoeve bewaard en tentoongesteld.OPGELET! Enkel open van Pasen tot eind september. Een kronkelende kasseiweg temidden van akkers, weiland en bos brengt u tot op het aloude gehucht Nattenhaesdonck, waar het groen nog overheerst. In de omgeving van de pastoor Huveneersheuvel ligt de ... Lees meer »

Het museum toont landbouwalaam en volkshuisraad uit Klein-Brabant. De collectie wordt in het origineel kader van de hoeve bewaard en tentoongesteld.OPGELET! Enkel open van Pasen tot eind september.

Een kronkelende kasseiweg temidden van akkers, weiland en bos brengt u tot op het aloude gehucht Nattenhaesdonck, waar het groen nog overheerst. In de omgeving van de pastoor Huveneersheuvel ligt de Havesdonckhoeve.

In de houtoven van het bakhuis wordt nog regelmatig brood en speculaas gebakken. Het museum is dus geen doodse aangelegenheid.

Uniek om bezoeken is ook de oude afwateringssluis uit de Scheldedijk van het Spierenbroeck, die op het erf werd heropgericht. Aldus werd een stuk patrimonium van de ondergang gered. Sluismeesters waren destijds meestal boeren in de onmiddellijke omgeving van de sluis wonend. Voor de boer is een goede waterhuishouding van zijn poldergronden immers heel belangrijk.

Aan de ingang staat tot slot nog Donatus Kwik gestandbeeld, de eenvoudige boerenjongen uit Nattenhaesdonck, die Hendrik Conscience in zijn roman "Het Goudland" liet vertrekken naar Amerika om hem later vol heimwee te laten terugkeren naar zijn land achter de Scheldedijken.

Voor geleide bezoeken, groepen, scholen: in onderlinge afspraak.

Toon kaart Havesdonckhoeve
Nattenhaasdonkstraat 13
2880 Bornem
zo van 14:00 tot 17:00 (niet op ma, di, woe, do, vrij, za)
Ons Klein-Brabants Boerenerf Havesdonckhoeve vzw
gratis
havesdonckhoeve@skynet.be
+32 3 8891847
www.bornem.be/musea-havesdonckhoeve.html