u bent hier

Gideon Kiefer


Gideon Kiefer (°1970, Neerpelt) onderzoekt de poreuze fragiliteit van het geheugen, en specifieker, het besef dat herinneringen verstoord, niet langer accuraat of zelfs verzonnen kunnen zijn doorheen de jaren. Daarnaast bevat zijn werk een subtiele maatschappijkritiek, waarbij eigentijdse ecologische, sociale of politieke kwesties niet geschuwd worden. Na naam te hebben gemaakt als begenadigd ... Lees meer »

Gideon Kiefer (°1970, Neerpelt) onderzoekt de poreuze fragiliteit van het geheugen, en specifieker, het besef dat herinneringen verstoord, niet langer accuraat of zelfs verzonnen kunnen zijn doorheen de jaren. Daarnaast bevat zijn werk een subtiele maatschappijkritiek, waarbij eigentijdse ecologische, sociale of politieke kwesties niet geschuwd worden.
Na naam te hebben gemaakt als begenadigd tekenaar, debuteerde Gideon Kiefer in 2019 met schilderkundig werk in de tentoonstelling throwback to ancient times, it is no coincidence in Galerie Geukens & De Vil. Dit was een belangrijke stap in zijn carrière. Net zoals bij zijn tekeningen op oude boekenkaften, schuwt de kunstenaar ook hier de traditionele drager. 
Kiefer werkt volgens traditionele olieverftechnieken, niet op canvas, maar op hout. Zijn inspiratie komt voort uit zijn grootvaders kunstboeken die hij las als kind, met prenten van werk van meesters als Rubens, Caravaggio of  Repin. Hij selecteert details die hem intrigeren, herinterpreteert deze, en verleent ze een nieuwe betekenis en context, een proces dat herinnert aan de werking van ons geheugen. Kleine toevoegingen, zoals handgeschreven tekst of kleine anekdotes, verraden een stukje van de persoonlijke inhoud die verborgen zit in ieder werk, net zoals ze de kunstenaars groeiende bezorgdheden rond de huidige klimaatcrisis blootleggen.
In zowel zijn tekenkundig als schilderkundig oeuvre creëert Gideon Kiefer een unieke microkosmos, gevuld met scènes die balanceren tussen traditioneel en hedendaags, persoonlijk en universeel en realiteit tegenover verbeelding.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Schouwburg De Werft
Werft 32
2440 Geel
Van 24 april 2021 tot 24 april 2021
CC de Werft
014/56.66.66
www.dewerft.be/voorstellingen/1562
www.dewerft.be