u bent hier

Fototentoonstelling 'Micromineralen'


Mineralen en edelstenen hebben de mens altijd al bekoord omwille van hun schittering, prachtige kleuren en vormen. Soms zijn de kristallen groot, soms klein of zelfs superklein en is er een loupe of microscoop nodig om ze goed te kunnen bekijken. Het fotograferen van die micro-mineralen is dan ook een hele kunst. Enkele jaren geleden heeft de Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) de werkroep ... Lees meer »

Mineralen en edelstenen hebben de mens altijd al bekoord omwille van hun schittering, prachtige kleuren en vormen. Soms zijn de kristallen groot, soms klein of zelfs superklein en is er een loupe of microscoop nodig om ze goed te kunnen bekijken.
Het fotograferen van die micro-mineralen is dan ook een hele kunst. Enkele jaren geleden heeft de Mineralogische Kring Antwerpen (MKA) de werkroep fotografie daarom nieuw leven ingeblazen. De nieuwe mogelijkheden om met ‘stacking’ fotosystemen haarscherpe foto’s te maken, is ideaal voor zo’n micromineralen. Het heeft helemaal nieuwe perspectieven geopend die vroeger ondenkbaar waren dankzij de digitalisering en de mogelijkheid van nabewerking.

Bij fotografie van micromineralen heeft men slechts een kleine scherptediepte. Stacking is een techniek waarbij vele opnames worden gemaakt waarbij telkens ofwel het onderwerp ofwel de camera lichtjes verschuift. Achteraf worden al die beelden samengebracht en speciale software gaat uit alle opnames de scherpe delen samenvoegen. Dit kan tot wel 100 originele foto’s gaan. Daarna is er nog wat nabewerking nodig om bvb storende delen weg te werken.

Men kan fotograferen om zo natuurgetrouw alle kristalvlakjes in beeld te brengen dat is een mogelijkheid, zeg maar het zuiver wetenschappelijk aspect. Na een tijd begint men echter ook meer naar composities te kijken. Het in beeld brengen van als het ware schilderijen van diverse kunstrichtingen zoals kubisme, impressionisme, abstracte kunst, enz. Veelal speelt dan de eigen fantasie daar een belangrijke rol in. Ook van fluorescerende mineralen zijn enkele foto’s te zien.
Deze tentoonstelling tracht deze verschillende aspecten van de fotografie van mineralen en micromineralen bijeen te brengen.

Er zijn een 40-tal foto’s te zien van een 4-tal leden van onze vereniging.


Corona-maatregelen : registratie ter plaatse, mondmasker, afstand houden, handen ontsmetten, hou het veilig !

Tijdens andere activiteiten in de zaal kan de tentoonstelling tijdelijk ontoegankelijk zijn, informeer daarom vooraf op 03 644 67 94

Informatie :
• Informatie openingsuren : 03 644 67 94
• Mineralen-fotografie : Paul Van hee, pvanhee@skynet.be
• Mineralen en MKA : https://minerant.org/MKA/index.html - mka@minerant.org

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cogelshof
Deuzeldlaan 49
2900 Schoten
Van 8 september 2020 tot 9 oktober 2020 (
ma van 12:00 tot 13:00
di van 11:30 tot 14:00 wo van 11:30 tot 14:00
do van 11:30 tot 14:00 vr van 11:30 tot 14:00
Mineralogische Kring Antwerpen vzw
gratis
03 644 67 94
pvanhee@skynet.be, mka@minerant.org
minerant.org/MKA/index.html