u bent hier

Fietsen langs de Groote Oorlog in en rond Hoboken. Route '14-'18.


Ter gelegenheid van "100 jaar Groote Oorlog" maakte Het GenOOtschap-stuwgroep voor cultuur/Gidsenwerking Fort 8 een fietslus van om en bij de 25 km langs plaatsen die verbonden zijn met het fort en/of met de Eerste Wereldoorlog. Want al werd er geen slag geleverd in Hoboken, de oorlog ging er zeker niet ongemerkt voorbij. Ter gelegenheid van "100 jaar Groote Oorlog" maakte Het ... Lees meer »

Ter gelegenheid van "100 jaar Groote Oorlog" maakte Het GenOOtschap-stuwgroep voor cultuur/Gidsenwerking Fort 8 een fietslus van om en bij de 25 km langs plaatsen die verbonden zijn met het fort en/of met de Eerste Wereldoorlog. Want al werd er geen slag geleverd in Hoboken, de oorlog ging er zeker niet ongemerkt voorbij.

Ter gelegenheid van "100 jaar Groote Oorlog" maakte Het GenOOtschap-stuwgroep voor cultuur/Gidsenwerking Fort 8 een fietslus van om en bij de 20 km langs plaatsen die verbonden zijn met het fort en/of met de Eerste Wereldoorlog. Want al werd er geen slag geleverd in Hoboken, de oorlog ging er zeker niet ongemerkt voorbij. In de dagen net voor de val van Antwerpen waren er de 'Wilde treinen', liet men de petroleumtanks in de polder en in de Schelde leeglopen en lag er een pontonbrug tussen Hoboken en Burcht. Later werd de scheepswerf Cockerill gebombardeerd. En er sneuvelden Hobokense soldaten aan het front. De jaren van bezetting door de Duitsers werden gekenmerkt door honger en werkloosheid. Het gemeentebestuur moest lening na lening afsluiten om etenswaren voor de inwoners te kunnen aanschaffen, het gemeentepersoneel te betalen, enz.
Half november 1918 was de oorlog voorbij. Op 15 november verlieten de laatste Duitse soldaten de gemeente.
Hoboken betreurde 110 gesneuvelden.

Toon kaart Fort 8
Schansstraat 9
2660 Hoboken
Op afspraak
Gidsenwerking Fort 8 Hoboken (Gé-èF 8)/Het GenOOtschap - Hoboken Explorers
€ 5,0
fortgidsen@outlook.com
0495 27 05 19