u bent hier

Expo Koen Fillet: "Lichaam zonder naam"


“Een bekentenis. Ik praat niet graag over mijn beeldend werk. Al te zeer wordt mijn leven beheerst door het woord. Na duizenden radio-interviews weet ik dat het woord niet is te vertrouwen. Woorden worden verkeerd begrepen, soms onbewust – het is aartsmoeilijk om je helder en ondubbelzinnig uit te drukken, soms te kwader trouw. Ik koester een diepe achterdocht voor het woord. Ik schilder om ... Lees meer »

“Een bekentenis. Ik praat niet graag over mijn beeldend werk.

Al te zeer wordt mijn leven beheerst door het woord. Na duizenden radio-interviews weet ik dat het woord niet is te vertrouwen. Woorden worden verkeerd begrepen, soms onbewust – het is aartsmoeilijk om je helder en ondubbelzinnig uit te drukken, soms te kwader trouw. Ik koester een diepe achterdocht voor het woord.

Ik schilder om aan het woord te ontsnappen. Haar stilte is wat ik waardeer aan de schilderkunst.

Men wil graag van de kunstenaar horen wat hij met zijn werk wil vertellen. Maar het werk zelf zegt wat er te zeggen is, woordeloos, in stilte.

Soms laat ik me verleiden en probeer ik op de vragen van het publiek toch een antwoord te formuleren. Dan hoor ik mezelf stamelen, aarzelend en zoekend. Mijn twijfel wordt er enkel groter door.

Eén ding is zeker: alles begint bij compositie, contrast en kleur. Vorm. De betekenis komt later, ze dringt zich op tijdens het schilderen.

Betekenis openbaart zich ook naarmate mijn oeuvre groeit. Terugblikkend zie ik motieven weerkeren. Een expo is een gelegenheid om als kunstenaar aan zelfonderzoek te doen.

In deze tentoonstelling breng ik oud en nieuw werk samen waarin de figuren anoniem werden door de hoofden weg te kadreren. Dat stel ik achteraf vast, ik heb deze werken niet als serie geschilderd.

Het begint telkens als een vormelijke keuze, zoals al mijn werk. Maar ik moet toegeven dat het wellicht geen toeval is dat ik de identiteit van mijn figuren wegsnij. Een lichaam zonder hoofd is een lichaam zonder naam. Een psycholoog zou daar interessante dingen over kunnen zeggen. Maar ik ben geen psycholoog, ik ben slechts een eenvoudige schilder.”

Deze expo loopt van 12 maart tot 23 mei 2021 en is elke dag gratis te bezoeken van 11 u. tot 18 u. Gesloten op zondag 4 april, Pasen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart cc Binder
Forum 9
2870 Puurs (Puurs-Sint-Amands)
Van vr 12 maart 2021 00:00 tot zo 23 mei 2021 23:59
cc Binder Puurs
gratis
webshoppuurs.recreatex.be/exhibitions...
vrijetijdsloket@puursam.be
03 203 27 05
www.koenfillet.com