u bent hier

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Meerdere kunstvormen


De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de bewaarbibliotheek van de Stad Antwerpen. Haar oorsprong gaat terug tot 1481. De bibliotheek beschikt over een rijke historische collectie, die momenteel is uitgegroeid tot circa één miljoen volumes. De erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience beschikt over oude handschriften, duizenden oude drukken waaronder 119 incunabelen en een indrukwekkende ... Lees meer »

De Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is de bewaarbibliotheek van de Stad Antwerpen. Haar oorsprong gaat terug tot 1481. De bibliotheek beschikt over een rijke historische collectie, die momenteel is uitgegroeid tot circa één miljoen volumes.

De erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience beschikt over oude handschriften, duizenden oude drukken waaronder 119 incunabelen en een indrukwekkende verzameling tijdschriften en dagbladen. De erfgoedbibliotheek wil zich profileren als de wetenschappelijke bibliotheek voor de humane wetenschappen en het Vlaamse culturele erfgoed.

Sedert 1980 worden volgende boeken en publicaties systematisch verzameld: oude drukken, Antverpiensia, Nederlandse letterkunde, literatuur- en cultuurgeschiedenis van Vlaanderen en Nederland en geschiedenis van de Vlaamse Beweging

Raadplegen: Boeken, tijdschriften, documenten en andere publicaties worden niet uitgeleend. U kunt ze enkel ter plaatse raadplegen. De collectie bevindt zich grotendeels in gesloten magazijnen maar aangevraagde werken worden dadelijk opgehaald uit het magazijn, tot dertig minuten voor sluitingstijd. Voor kostbare werken gelden uiteraard bijzondere regels.

De collectie van de erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience is via het netwerk van de Antwerpse wetenschappelijke bibliotheken volledig geautomatiseerd ontsloten en kan worden geraadpleegd in de cataloguszaal en via het internet.

Evenementen: In de bibliotheek, die onder andere de prachtige Nottebohmzaal huisvest, kunt u regelmatig tentoonstellingen en culturele events bijwonen.

Tarief:
- Opzoekingen zijn gratis.
- Onder voorbehoud kunt u boeken en tijdschriften kopiëren aan 1,20 euro voor een kaart van 10 kopies. Afdrukken van microfilms kosten 0,10 euro per afdruk.
- Op aanvraag en mits betaling vooraf kunt u ook reproducties laten maken.

Mee te brengen:
Identiteitskaart bij eerste bezoek voor gratis inschrijving (vanaf 17 jaar).

Toon kaart Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4
2000 Antwerpen
Ma Van 9:00 tot 18:00 Di Van 9:00 tot 18:00 Wo Van 9:00 tot 20:00 Do Van 9:00 tot 18:00 Vr Van 9:00 tot 17:00 Za Van 9:00 tot 13:00
gratis