u bent hier

El Día de Muertos | Feest van de Doden

18 +

Animatie en kinderfilms, Decoratieve kunst, Amusementsmuziek


De 'Dia de Muertos' is een Mexicaanse traditie, waarbij de mensen uitbundig hun overleden geliefden eren. Ze maken een groot, kleurrijk altaar en ‘s avonds is er een feest waarop mensen samen eten, drinken, muziek maken, dansen en herinneringen ophalen. Op 10 oktober start in Permeke de expo Alebrijes, recuerdos y poemas. Kleurrijke kunstwerken uit karton en papier maché van Francisco ... Lees meer »

De 'Dia de Muertos' is een Mexicaanse traditie, waarbij de mensen uitbundig hun overleden geliefden eren. Ze maken een groot, kleurrijk altaar en ‘s avonds is er een feest waarop mensen samen eten, drinken, muziek maken, dansen en herinneringen ophalen.

Op 10 oktober start in Permeke de expo Alebrijes, recuerdos y poemas. Kleurrijke kunstwerken uit karton en papier maché van Francisco Manzano, de Mexicaanse tradities in beeld gebracht door fotograaf Cuauhtémoc Garmendia, en poëzie van de oude Azteken en het hedendaagse Mexico.


Hiermee luidt Permeke het Feest van de Doden in, en neemt een duik in de Mexicaanse cultuur.


Omdat het feest van de doden ook een universele herdenking is (denk aan Allerheiligen), nodigt Permeke iedereen uit om zijn overleden geliefden mee te komen vieren op 31 oktober.


We eren onze doden met het altaar van Antwerpen (van het MAS), uitbundig versierd door het publiek dat deelnam aan onze workshops ter voorbereiding van het feest.


Het altaar word gepresenteerd in gezelschap van Roman Santos en zijn akoestische gitaar  en het Centro de Estudios Mexicanos van de UA met gedichten door Sandra Olguin in 3 talen: Nahutl, Spaans en Nederlands. 


Vervolgens kunt u genieten van Mexicaanse grerechten, cocktails en gratis 'Ponché': een heerljke Mexicaanse fruitpunch. Salud!


Het trio Los Guapos.del Ritmo brengt een feestelijk optreden. Pablo Arreola (gitaar), Roman Santos (contrabas) en Wouter De Belder (viool) hebben veel ervaring met Latijns-Amerikaanse en vooral Mexicaanse muziek. Ze brengen een repertoire dat vooral put uit de mariachi, die een belangrijke rol speelt in de Mexicaanse cultuur. Ook wagen ze zich aan bolero’s, danson en Afro-Cubaanse ritmes.

Voor de Dia de Muertos maken ze een speciaal programma van nummers over de dood, soms grappig, dan weer triest. Een bijzondere selectie die mooi past bij deze avond vol herinneringen aan familie of vrienden die reeds vertrokken zijn naar de andere wereld.


Dan breekt tenslotte het moment aan om alle zielen en heilige geesten te verwelkomen. Het Luiz Marques Ensemble presenteert de performance Tonantzin (moeder), als eerbetoon aan de vrouw uit wie we allen geboren zijn.


Het einde is voorzien om middernacht.

Bibliotheek Permeke
Bibliotheek Permeke
De Coninckplein 26
2060 Antwerpen
Van 31 oktober 2020 tot 1 november 2020
Bibliotheek Permeke
€ 8,0
Bestel tickets
www.permeke.org/nl/event/79089/permek...