u bent hier

Een DROOM van een STAD

Meerdere kunstvormen


ANTWERPEN is een DROOM van een STAD. Fier op zijn wereldhaven, op zijn diamanten, op Peter Paul Rubens en Fred Bervoets, op Christoffel Plantijn, op Hendrik Conscience, Paul van Ostaijen, Willem Elsschot, Maurice Gilliams, Hugues C. Pernath, Herman de Coninck, Tom Lanoye, Bart Moeyaert en Seckou Ouologuem, op Julien en Matthias Schoenaerts, op Tone Brulin en Mokhallad Rasem, op Nicole Van ... Lees meer »

ANTWERPEN is een DROOM van een STAD. Fier op zijn wereldhaven, op zijn diamanten, op Peter Paul Rubens en Fred Bervoets, op Christoffel Plantijn, op Hendrik Conscience, Paul van Ostaijen, Willem Elsschot, Maurice Gilliams, Hugues C. Pernath, Herman de Coninck, Tom Lanoye, Bart Moeyaert en Seckou Ouologuem, op Julien en Matthias Schoenaerts, op Tone Brulin en Mokhallad Rasem, op Nicole Van Goethem en Robbe De Hert, op Jeanne Brabants en Sidi Larbi Cherkaoui, op Suske en Wiske, op zijn burgers uit 178 verschillende culturen en moedertalen van herkomst.

De tentoonstelling "Een DROOM van een STAD" bestaat uit zeven luiken: ANTWERPEN en de WERELD in WOORD en BEELD , Een DROOM van een DORP in de STAD, ER WAS EENS ... , Los SUENOS de MARIA / De DROMEN van MARIA, KETTING / MIGRATIE, IK BEN van A en PLACES of MEMORY / MEMORY of PLACES.

• “ANTWERPEN en de WERELD in WOORD en BEELD”
Verhalenposters met beelden en teksten over ’t Stad en zijn eeuwenoude en wereldberoemde traditie van interculturele uitwisseling, vol sporen die hier langs the river Scheldt aanspoelden uit andere steden wereldwijd.
• “Een DROOM van een DORP in de STAD”
Alex Cordova fotografeerde 12 van de vele mensen die Sint-Andries, de Parochie van Miserie, dagelijks maken tot wat ze is: een superdiverse DROOM van een DORP in de STAD. Hier zie je hen naar de toekomst kijken.
• In de Verhalenwerfclip “ER WAS EENS ..." zeggen twaalf van onze interculturele vertellers in hun moedertaal waarom verhalen altijd en overal een basisvoedsel zijn voor de mensheid. Ze gaan over goed en kwaad, mooi en lelijk, liefde en haat, vrede en oorlog. Ze tonen ons wie we zijn, waar we vandaan komen en waar we zo graag naartoe willen gaan.
• “Los SUENOS de MARIA - De DROMEN van MARIA" is een migratieverhaal. Het begint als een illusie, maar onderweg en onder de last van de administratieve rompslomp gaan de dromen van Maria er steeds anders uitzien. Bij elke stap onderweg schudt ze een laag bureaucratie van zich af. Wat wil dat zeggen, als je daar zo naakt staat? Dat je je illusies kwijt bent, of dat je herboren wordt? Iedere kijker mag er het zijne van denken.
• “KETTING / MIGRATIE" is een textielkunstwerk van installatiekunstenares Anne Marie Van Broeck. Migratie is vaak een kettingmigratie, waarbij mensen naar een plek gaan waar ze al iemand kennen. Zo ontstaat een ketting, waarbij elke persoon als een keten andere mensen rechtstreeks of onrechtstreeks inspireert en helpt om naar hier te komen.
• "IK BEN van A": in vier Verhalenbakfietskortfilmpjes vertellen oude en nieuwe Belgen aan elkaars kinderen gekende Antwerpse verhalen en legenden en zingt een van hen een Antwerpser dan Antwerps lied.
• "PLACES of MEMORY / MEMORY of PLACES: is een kunstwerk van installatiekunstenares Anne Marie Van Broeck. Een plaats om even weg te dromen en te reizen in je hoofd, naar plaatsen die je ooit bezocht, herinneringen die je koestert …
Tijdens het Intercultureel Vertelweekend ter afsluiting van “Een DROOM van een STAD” zal “PLACES of MEMORY / MEMORY of PLACES” fungeren als meervoudig identiteitsloket.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cultureel Ontmoetingscentrum Sint-Andries (coStA)
Sint-Andriesplaats 24
2000 Antwerpen
Van 8 september 2020 tot 27 september 2020 (
di van 10:00 tot 20:00 wo van 10:00 tot 20:00
do van 10:00 tot 20:00 vr van 10:00 tot 20:00
za van 10:00 tot 20:00
De Verhalenwerf interculturele vzw
gratis
info@verhalenwerf.be