u bent hier

BWMSTR Label. Inspire to expire

Architectuur


Binnen het BWMSTR-label onderzochten academici en experten hoe het gewestplan tot stand kwam, maar bovenal hoe we er terug vanaf kunnen geraken. De tentoonstelling Inspire to expire toont het resultaat van deze zoektocht. Het gewestplan De Vlaamse ruimtelijke ordening is onlosmakelijk verbonden met de gewestplannen. Deze plannen werden opgemaakt tijdens de jaren 1970 voor het hele Belgische ... Lees meer »

Binnen het BWMSTR-label onderzochten academici en experten hoe het gewestplan tot stand kwam, maar bovenal hoe we er terug vanaf kunnen geraken. De tentoonstelling Inspire to expire toont het resultaat van deze zoektocht.

Het gewestplan
De Vlaamse ruimtelijke ordening is onlosmakelijk verbonden met de gewestplannen. Deze plannen werden opgemaakt tijdens de jaren 1970 voor het hele Belgische grondgebied. Ze bepalen 50 jaar later nog steeds waar er gebouwd en niet gebouwd mag worden. De voorstudies van deze plannen bevatten destijds erg vooruitstrevende ideeën, maar in de verdere uitwerking domineerde steeds meer een realpolitik. Onder druk van grondeigenaars werd de oppervlakte woongebied op de plannen steeds groter. Zo groot dat we vandaag nog minstens een miljoen woningen kwijt kunnen op onbebouwde percelen. Ondertussen zijn de plannen niet meer aangepast aan de noden en wensen. Hoewel de vorige Vlaamse regering een betonstop afkondigde, laten de gewestplannen in de praktijk nog een ongebreidelde verstedelijking van het platteland toe. Daarmee leggen ze een stevige hypotheek op onze toekomst.

Meer informatie: www.vai.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart deSingel
Desguinlei 25
2018 Antwerpen 18
Van 24 februari 2021 tot 28
maart 2021 (wo van 14:00 tot 19:00
do van 14:00 tot 19:00 vr van 14:00 tot 19:00
za van 14:00 tot 19:00
zo van 14:00 tot 19:00)
Vlaams Architectuurinstituut - VAi
gratis
info@vai.be
www.vai.be/expos-en-programma/bwmstr-...
info@vai.be