u bent hier

Bunkers van WO I: wat ze ons vertellen.


Ietwat verscholen, dan weer in het open veld, staan in België vanaf Nieuwpoort tot Oud-Turnhout verscheidene bunkers. Deze vormen een deel van een geheel van permanente versterkingen die het Duitse leger optrekt in Wereldoorlog I. De bouwwerken starten in 1916 in Nieuwpoort aan het IJzerfront en lopen verder langs de kust, de grens met Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Brabant om te eindigen in ... Lees meer »

Ietwat verscholen, dan weer in het open veld, staan in België vanaf Nieuwpoort tot Oud-Turnhout verscheidene bunkers. Deze vormen een deel van een geheel van permanente versterkingen die het Duitse leger optrekt in Wereldoorlog I. De bouwwerken starten in 1916 in Nieuwpoort aan het IJzerfront en lopen verder langs de kust, de grens met Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Brabant om te eindigen in Oud-Turnhout in de Kempen. Een lijn van bunkers, prikkeldraad en loopgraven.

Hoe komt het dat bijna de ganse provincie Antwerpen doorsneden wordt met een stelling die de loopgravenoorlog ook bij ons had kunnen brengen? Wat is de militaire strategie? En hoe worden de bunkers opgetrokken? Welke moeilijkheden levert dit voor Nederland en zijn neutraliteit op?

Hoe is dit voor de bevolking? En ook: wat gebeurde ermee vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog tot nu?

Deze lezing neemt je mee in dit verhaal met veel fotowerk, originele plannen en visualisaties.

De verteller is al decennia gebeten door dit thema. Hij publiceert en vecht juridisch mee voor het behoud van de bunkers.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cultuurhuis Altena - kapel
Antwerpsesteenweg 79
2550 Kontich
dinsdag 20 oktober 2020 van 20:00 tot 22:00
Erfgoedraad Kontich
€ 5,0
webshopkontich.recreatex.be/Tickets/O...
uitwinkel@kontich.be
03 450 78 31