u bent hier

Bells Lab: The Rex Sessions


Tijdens de coronacrisis lag de hele culturele sector op zijn gat. Alleen de beiaardiers – in hun toren – speelden voort, ook al was het voor een verdwaalde wandelaar in een verlaten stad of een verborgen luisteraar achter een open raam… Bells Lab wilde de beiaard daarom eens extra in de kijker zetten met een concert van innovatieve combinaties met de toerbeiaard, de nieuwe mobiele beiaard in ... Lees meer »

Tijdens de coronacrisis lag de hele culturele sector op zijn gat. Alleen de beiaardiers – in hun toren – speelden voort, ook al was het voor een verdwaalde wandelaar in een verlaten stad of een verborgen luisteraar achter een open raam…
Bells Lab wilde de beiaard daarom eens extra in de kijker zetten met een concert van innovatieve combinaties met de toerbeiaard, de nieuwe mobiele beiaard in onze Schouwburg Rex. Vanwege de coronacrisis kan dat niet doorgaan, maar we zetten de beiaard wel op het podium. Alleen de zaal blijft leeg. Daarom worden het online-concerten.

Jan Verheyen, beiaardier van Hasselt en Neerpelt, bezieler van Bells Lab en leerkracht beiaard aan de academies van Mol en Noord-Limburg en de beiaardschool van Mechelen, nodigde zijn collega’s van de muziekacademie van Mol uit om met de toerbeiaard samen te spelen. Daaruit vloeiden enkele boeiende samenwerkingen. De concerten werden in de lege Schouwburg Rex opgenomen en uitgezonden op vier vrijdagavonden: van 30 april t.e.m. 21 mei, telkens om 20 uur.

Vrijdag 30 april, 20 uur: “beiaard en piano: toetsen en stokken”
Maureen Wong is een pianiste met een hele reeks prijzen en internationale concerten op haar palmares. Ze speelde al eens met een beiaard en zat daarbij boven op het dak. Voor dit concert mag ze met beide voeten op de grond blijven. Samen met beiaardier Jan Verheyen speelt ze klassieke muziek. Op het programma staan bekende componisten als Saint-Saëns, Cesar Franck, maar ook minder bekende zoals Gustav Guastavino.

Vrijdag 7 mei, 20 uur: “beiaard en viool: klok en folk”
Bert van Laethem is een violist die van vele markten thuis is. Hij speelde bij bekende klassieke orkesten, maar is ook gefascineerd door volksmuziek.
Tijdens dit concert staat Ierse en Keltische folkmuziek op het programma. Bert wordt voor de gelegenheid begeleid door het grootste volksmuziekinstrument: de beiaard, bespeeld door Jan Verheyen.

Vrijdag 14 mei, 20 uur: “Bells Lab electro acoustic”
Bells Lab experimenteert met klokken en klanken en brengt dit in première. Beiaardier Jan Verheyen speelt over elektronische backing tracks. Alles wat er gespeeld wordt is eigen en oorspronkelijk materiaal, dat Jan samen met Jan De Mayer ontwikkelde. In een van de liederen brengen we het geluid van de toren naar buiten. We maakten samples in de beiaardtoren van Hasselt en verwerkten die in het lied. Zo wordt bijvoorbeeld de mechaniek van het uurwerk de beat, maar ook de stappen op de houten trappen krijgen een functie.

Vrijdag 21 mei, 20 uur: “Band en beiaard: That’s how dreams are made”
De beiaard speelt samen met een volledige band van gitaar, basgitaar, saxofoon, keys, drum en zang. De band B-Moll is bekend in de wijde omgeving en speelt in diverse genres. Jan Verheyen neemt deze keer de microfoon in de hand en laat het beiaardspel aan Jasper Depraetere, een jonge beiaardier uit Lier, over. Op het programma staan liedjes van Jasper Steverlinck (That’s not how dreams are made), Portishead (Roads), Radiohead (Street Spirit), Sting (Moon over Bourbon Street), David Bowie (Life on Mars) en George Gershwin (Summertime). Een droom van Jan komt in vervulling, vandaar de titel van dit concert: That’s how dreams are made.
Muzikanten B-Moll: Werner Willems (basgitaar), Kris Van de Craen (sax en keys), Tom Willems (gitaar) Chris Lembrechts (drum)

De concerten zijn online te beleven op de Facebookpagina, het Youtube-kanaal of de website van Bells Lab:
www.facebook.com/BellsLabBelgium
https://www.youtube.com/user/beiaardjan
www.bellslab.net

Deze concerten worden mogelijk gemaakt door de fijne samenwerking met Cultuurcentrum ’t Getouw en de Gemeentelijke Academie voor Muziek en Woord van Mol en een culturele activiteitenpremie van de Vlaamse Overheid.


Basistarief: € 0,00

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Online
via weblinkz/n
2400 Mol
vr 14 mei 2021 van 20:00 tot 21:30 vr 21 mei 2021 van 20:00 tot 21:30
Cultuurcentrum 't Getouw
gratis
amw@gemeentemol.be, cultuurbalie@gemeentemol.be, verheyenjan@gmail.com
+32 14 31 38 21, +32 486 51 21 17, +32 14 33 09 00
www.bellslab.net