u bent hier

Beethoven Equales & Heiliger Dankgesang

Klassieke muziek


LUNALIA vierde de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven met The Beethoven Physical Distance Experience, een vernieuwend digitaal project. Want bijzondere tijden vragen om bijzondere projecten. Een onderdeel van dit project waren de opnames van de Equales en het Heiliger Dankgesang. U hoort vooreerst de Equales voor trombonekwartet door Thomas Moore, Lode Smeets, Søren Brassaert ... Lees meer »

LUNALIA vierde de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven met The Beethoven Physical Distance Experience, een vernieuwend digitaal project. Want bijzondere tijden vragen om bijzondere projecten.

Een onderdeel van dit project waren de opnames van de Equales en het Heiliger Dankgesang. U hoort vooreerst de Equales voor trombonekwartet door Thomas Moore, Lode Smeets, Søren Brassaert (tenortrombone) en Bram Meese (bastrombone) in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk van Mechelen. Equali is een benaming voor stukken voor gelijke stemmen of instrumenten. Vaak hebben ze een rouwkarakter.
Aansluitend hoort u zijn Heiliger Dankgesang voor strijkkwartet door Fien Van den Fonteyne, Eline Pauwels (viool), Ngoc Phung Ha (altviool) en Herlinde Verheyden (cello), eveneens opgenomen in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk. In 1825 moest Ludwig van Beethoven het componeren aan zijn 15de Strijkkwartet meerdere weken staken doordat hij erg ziek was. Na deze helse periode schreef hij zijn arts ook een kleine canon: “Doktor sperrt das Thor den Todt, Note hilft auch aus der Not.” Daar toont zich weer de “Repelsteeltjeshumor” van Beethoven, maar ernstiger werd hij in het derde deel van het Strijkkwartet waar hij letterlijk de hogere machten dankt voor zijn genezing. Hij schrijft zelfs letterlijk “nieuwe kracht voelend” in de partituur. Mag het een Dankgesang aan de muziek, aan het leven zijn.

Dit event wordt uitgezonden op Podium 19, een nieuw en gratis cultuurkanaal. Je kan op Podium 19 terecht voor virtuele voorstellingen, optredens en concerten uit de Vlaamse cultuurhuizen. Podium 19 is te zien op kanaal 19 van Proximus Pickx (kanaal 269 vanuit Brussel of Wallonië), kanaal 99 van Telenet TV, kanaal 20 van Orange TV en uitgesteld via VRT NU. Meer info op www.podium19.be.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Festival van Vlaanderen Mechelen online
Zoutwerf 5
2800 Mechelen
vrijdag 26 februari 2021 van 22:53 tot 23:15
Festival van Vlaanderen Mechelen
gratis
www.yeloplay.be/tv-kijken/podium19
www.proximus.be/pickx/podium19
www.vrt.be/vrtnu/a-z/podium-19/1/podi...