u bent hier

Art Exhibition Christophe Malfliet


Christophe Malfliet 1966 Malfliet was in de jaren 80 student aan de Antwerpse modeacademie onder het mentorschap van Walter Van Beirendonck vooraleer hij in 1988-89 resoluut koos voor de schilderkunst. 15 Jaar later behaalde hij zijn 2de masterdiploma schilderkunst bij Fred Bervoets. In het werk van Christophe Malfliet staan ‘figuratief en abstract’ naast elkaar. Het oeuvre van Christophe ... Lees meer »

Christophe Malfliet 1966
Malfliet was in de jaren 80 student aan de Antwerpse modeacademie onder het mentorschap van Walter Van Beirendonck vooraleer hij in 1988-89 resoluut koos voor de schilderkunst. 15 Jaar later behaalde hij zijn 2de masterdiploma schilderkunst bij Fred Bervoets.
In het werk van Christophe Malfliet staan ‘figuratief en abstract’ naast elkaar. Het oeuvre van Christophe Malfliet ontsnapt aan de categorieën, labels en formules die al te gangbaar zijn in de hedendaagse kunstwereld. Het oeuvre van Malfliet is immers systeemloos en buitengewoon en dat vraagt een onconventioneel vocabularium. Hij brengt met een eigenzinnig coloriet en een semiotische gelaagdheid verhalen op het canvas tot leven. Figuren en vormen proberen elkaar te overlappen, dit door met transparante kleurvlakken onder en boven de figuratie te werken. Een veelzijdig kunstenaar die nooit stopt om zichzelf en zijn kunst in vraag te stellen en opnieuw heruit te vinden. Malfliet is een meester in het schilderen van de zelfkant over de rand. Nu eens subtiel bijna stapvoets de grens voorbij en dan weer compleet over de schreef.

De werken van Malfliet zijn steevast herkenbaar, omwille van de stijl, de warrige kleurcombinaties en de onafgelijnde vormen, tevens omdat hij er in slaagt om, hoe onschuldig het tafereel ook oogt, zijn schilderijen te begeesteren met een rebelse ondertoon, een soort zelf verworven vrijheid waarin hij alle ruimte laat aan imperfectie en toeval.
Malfliet werkt graag in reeksen, rond specifieke thema’s die hem door het toeval worden aangereikt.
Zelfs wanneer hij er bewust voor kiest om abstracte werken te maken, dragen ze onmiskenbaar deze signatuur. Wat op het eerste gezicht lijkt te zijn ontsproten uit een spontane handeling, ongecontroleerd, doelloos, blijkt uiteindelijk het resultaat te zijn van een heel bewust proces, waarin niettemin ruimte wordt gelaten aan de verf om een eigen weg in te slaan. Zowel de schilder als de verf lijken te genieten van een fundamentele vrijheid, zonder elkaar in de weg te staan, in perfecte harmonie. Als een evidentie.
Vrijheid. Soms moet je er voor vechten, soms komt het vanzelf…

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Think Jazzy Art Gallery / Bar
Minderbroedersrui 74
2000 Antwerpen
Van za 20 maart 2021 00:00 tot zo 9 mei 2021 23:59
Think Jazzy Gallery