u bent hier

Archeologiedagen 2020: Antwerpen-Rivierenhof: duizenden knoken, honderden honden

Erfgoed


In 2019 vindt archeologisch onderzoek plaats in het Rivierenhof naar aanleiding van een toevalsvondst. Kuilen vol botten en wat gebroken huisraad komen tevoorschijn. Eerst lijkt deze vondst vrij banaal maar schijn bedriegt! Het wordt de start van een onderzoek naar het samenleven van mens en dier in de 19de en vroege 20ste eeuw. De kuilen liggen namelijk barstensvol dierenbotten met daarbij ... Lees meer »

In 2019 vindt archeologisch onderzoek plaats in het Rivierenhof naar aanleiding van een toevalsvondst. Kuilen vol botten en wat gebroken huisraad komen tevoorschijn. Eerst lijkt deze vondst vrij banaal maar schijn bedriegt! Het wordt de start van een onderzoek naar het samenleven van mens en dier in de 19de en vroege 20ste eeuw.

De kuilen liggen namelijk barstensvol dierenbotten met daarbij ook wat afval. Alles lijkt in één beweging te zijn gegraven en snel weer opgevuld. Al snel wordt duidelijk dat het vooral om beenderen van honden gaat. De telling levert een minimum van 284 exemplaren op!
Duizenden knoken van honderden honden: wat is er gebeurd met deze dieren? Deze merkwaardige vondst brengt een speurtocht op de been, waarvan de uitkomst vrij somber en luguber kleurt...

In de bibliotheek van Deurne kom je meer te weten over de hondenskeletten van het Rivierenhof via de tentoonstelling met stukken uit het Provinciaal Archeologisch Depot en gratis brochure gemaakt door de dienst Erfgoed van de Provincie Antwerpen!

De tentoonstelling loopt van 9 oktober tot en met 28 november 2020.

Dinsdag, woensdag en donderdag van 10 tot 20 uur
Vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Bibliotheek Couwelaar
Te Couwelaarlei 120
2100 Deurne
Van vr 9 oktober 2020 10:00 tot za 28 november 2020 17:00
Provincie Antwerpen
gratis