u bent hier

afgelast: Workshop zilveren lepels smeden

18 +

Decoratieve kunst


Lepels kennen we allemaal. Ze bestaan al eeuwenlang in allerlei vormen en formaten en behoren tot één van de oudste uitvindingen door de mens. Tijdens deze workshop leer je de basistechniek voor het smeden van een zilveren lepel. En als je wil kun je hier nog een zilveren vork aan toevoegen. Hoe worden lepels gemaakt? Tegenwoordig worden lepels meestal op grote schaal gemaakt in roestvrij ... Lees meer »

Lepels kennen we allemaal. Ze bestaan al eeuwenlang in allerlei vormen en formaten en behoren tot één van de oudste uitvindingen door de mens. Tijdens deze workshop leer je de basistechniek voor het smeden van een zilveren lepel. En als je wil kun je hier nog een zilveren vork aan toevoegen.

Hoe worden lepels gemaakt?
Tegenwoordig worden lepels meestal op grote schaal gemaakt in roestvrij staal en met behulp van zware pers- en vormmachines. Traditioneel werden lepels gesneden uit hout, ivoor of bot en vanaf de 15de eeuw gesmeed in brons, messing, tin en uiteindelijk zilver.

Het smeden van een lepel is een erg intensief proces. Je vertrekt van een staaf zilver die geleidelijk aan in vorm wordt gesmeed met behulp van een aambeeld en een zware smeedhamer. Tijdens dit proces wordt het zilver meerdere keren verwarmd of gegloeid. Dit zorgt ervoor dat het zilver te vormen is tijdens het hameren. In tegenstelling tot ijzer worden non-ferrometalen zoals zilver en goud niet ‘heet’ of ‘roodgloeiend’ gesmeed omdat ze dan sneller breken of afbrokkelen.

Tijdens de workshop kom je stap voor stap alles te weten over hoe je je lepel kan vormen en uiteindelijk afwerken. Smeden is een heel oude techniek die eenvoudig en leuk is om te doen. Ervaren hoe een hard en edel materiaal verandert in een nuttig, mooi en bruikbaar object is erg bijzonder en bijna magisch.

Voor wie, door wie?
Deze workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden. Er is geen enkele voorkennis vereist. Eens je de basistechnieken in de vingers hebt, kun je je als gevorderde uitleven met je eigen ontwerpen of een stap verder gaan en een vork smeden.

Tijdens de workshop zitten beginners en gevorderden door elkaar en wordt iedereen op maat begeleid door Max Gielis (°1977). Hij studeerde zilversmeden aan Sint Lucas Antwerpen, is docent aan de RHoK Academie in Brussel en werkte als zelfstandig zilversmid o.a. in opdracht voor Gijs Bakker en Koen Wijngaerden.

PRIJS EN INSCHRIJVEN.
Deelnemers kiezen minstens twee dagen uit de beschikbare data en schrijven zich via de online ticketmodule van DIVA in voor de workshop. De plaatsen zijn beperkt tot 6 inschrijvingen per dag. Wil je langer dan twee dagen inschrijven? Dat kan. Kies dan bij inschrijving de extra dagen die je wenst te komen.

Kostprijs van de workshop: € 105 per dag (incl. 21 % BTW)

Materialen om één lepel te maken zijn inbegrepen. Wil je meerdere lepels maken, dan kun je bij DIVA materiaal aankopen of zelf meebrengen.
Lunch en eventuele overnachtingen zijn niet inbegrepen.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart DIVA atelier
Kaasstraat 7
2000 Antwerpen
DIVA
€ 105,0
diva.iticketsro.com/
03/360.52.52
diva.iticketsro.com
www.divaantwerp.be/nl/visit/agenda/wo...