u bent hier

75 jaar Bevrijding WOII

Geschiedenis


Herman Van Goethem, historicus, jurist en rector van de Universiteit Antwerpen heeft het over de gevolgen van de oorlog en de impact die de oorlog had op de volgende generaties. Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Herman Van Goethem heeft het over de gevolgen van de oorlog en de impact die de oorlog had op de volgende generaties. In België heeft de verwerking ... Lees meer »

Herman Van Goethem, historicus, jurist en rector van de Universiteit Antwerpen heeft het over de gevolgen van de oorlog en de impact die de oorlog had op de volgende generaties.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Herman Van Goethem heeft het over de gevolgen van de oorlog en de impact die de oorlog had op de volgende generaties.

In België heeft de verwerking van de oorlog een bijzondere vorm aangenomen. De politieke collaboratie met de bezetter was groter geweest in Vlaanderen dan in Wallonië, terwijl het verzet het omgekeerde beeld geeft. Dat bemoeilijkt na de oorlog het vinden van een nationale consensus. Hoe ver zijn we nu verwijderd van die nationale consensus en van de uiteindelijke verwerking? Vele vragen zijn nog onbeantwoord, terwijl vele misverstanden nog uit het collectieve geheugen moeten worden gegomd. Alles gaat voorbij, behalve het verleden …\nDit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Herman Van Goethem heeft het over de gevolgen van de oorlog en de impact die de oorlog had op de volgende generaties.

In België heeft de verwerking van de oorlog een bijzondere vorm aangenomen. De politieke collaboratie met de bezetter was groter geweest in Vlaanderen dan in Wallonië, terwijl het verzet het omgekeerde beeld geeft. Dat bemoeilijkt na de oorlog het vinden van een nationale consensus. Hoe ver zijn we nu verwijderd van die nationale consensus en van de uiteindelijke verwerking? Vele vragen zijn nog onbeantwoord, terwijl vele misverstanden nog uit het collectieve geheugen moeten worden gegomd. Alles gaat voorbij, behalve het verleden …

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Kapel Gierle
Ursulinenstraat 13
2275 Lille
maandag 30 november 2020 van 19:00 tot 22:59
gratis
www.lille.be