u bent hier

ROEM & GLORIE "Zomer van de korte keten" TOT 24/12/2020


- LOKALE BOEREN & STREEKGEWASSEN agrobiodiversiteit Roem van Mechelen, Glorie van Wilrijk, Praal van Duffel, Triomphe de Tihange, Belle et Bonne de Bruxelles, ... het nationaal groenteverleden staat gedrukt in de namen die kwekers en instellingen gaven aan hun ontwikkelde variëteiten. Een rijke verscheidenheid waar vandaag nog maar weinig sporen van terug te vinden zijn. Hoog tijd om ze dus ... Lees meer »

- LOKALE BOEREN & STREEKGEWASSEN agrobiodiversiteit
Roem van Mechelen, Glorie van Wilrijk, Praal van Duffel, Triomphe de Tihange, Belle et Bonne de Bruxelles, ... het nationaal groenteverleden staat gedrukt in de namen die kwekers en instellingen gaven aan hun ontwikkelde variëteiten. Een rijke verscheidenheid waar vandaag nog maar weinig sporen van terug te vinden zijn. Hoog tijd om ze dus nog eens onder de aandacht te brengen, of om er zelf mee aan de slag te gaan in tuin of keuken.
't Grom promoot het duurzaam gebruik en behoud van streekgebonden groentevariëteiten door kwekers en consumenten. Deze telersvariëteiten zijn enorm kostbaar. Dat vindt ook de Vlaamse overheid die mee haar handtekening zette onder het ‘Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture’ (TPGR) van het Wereldvoedselagentschap van de VN.

- SPOT THE CARROT barokke groentjes
Kunst in de groentetuin! Onze museumtuinen zijn vanaf nu versierd met details van barokke en laat-renaissance schilderijen waarop groenten en fruit figureren. Verspreid over acht grote banners doorheen de tuinen ontdekken we de groenten van honderden jaren geleden. En die zien er niet altijd uit zoals ze nu in onze winkelkar liggen, maar met andere vormen en andere kleuren. Wandel door de rijkelijke tuinen van 't Grom en probeer zelf de verre voorouders van bijvoorbeeld de wortel te ontdekken.

- PLANT, PEOPLE AND THE FUTURE OF FOOD dynaversity
De reizende, Europese tentoonstelling 'Plant, People and the Future of Food' toont een portret van een gemeenschap van mensen die experimenteren met nieuwe manieren om agrobiodiversiteit te promoten, waarbij traditie en innovatie in de landbouw worden gecombineerd.
Kennis, innovatie, erfgoed, netwerken: 40 foto's volgen deze 4 thematische trajecten, met de verhalen van verschillende boerderijen en het promoten van de waarde van diversiteit in de landbouw, van het zaad tot het bord.
De foto's van de Italiaanse fotograaf Italo Rondinella zijn gemaakt in Italië, Ierland, Hongarije, Frankrijk en Spanje.

- COLLECTIE ACHIEL GOOSSENS Europese tuinbouw 1965-1971
In een unieke fototentoonstelling tonen we de Europese tuinbouw eind jaren 1960 en dit aan de hand van de recente schenking door Achiel Goossens.
Als tuinbouwconsulent bij de Boerenbond van 1965 tot 1991 registreerde Achiel Goossens (1937) alle sectorontwikkelingen in Europa. Zo zat hij op de eerste rij bij vernieuwingen rond thema’s als mechanisatie, automatisatie, plantenziekten, klimaatbeheersing, bedrijfseconomie. En natuurlijk ook teeltveredelingen.

- BOTANISCHE PRECISIE tussen kunst en wetenschap
Het Franse bedrijf Vilmorin-Andrieux & Cie ontstond in de 18e eeuw door de samenwerking van Philippe Victoire de Vilmorin – een kenner en handelaar in graan en planten – en zijn schoonvader Pierre Andrieux, de botanicus van de koning. Tegen het midden van de 19e eeuw werd het bedrijf het belangrijkste in de wereld op het gebied van zaden, actief in productie, handel en wetenschappelijke vooruitgang. Tussen 1850 en 1895 publiceerde het bedrijf tientallen kleurplaten met daarop de verschillende variëteiten die ze te koop hadden. Een aantal van die variëteiten zijn nu helaas weer verdwenen, samen met hun belang voor de agrobiodiversiteit. Gelukkig zijn er nu nog de botanisch perfecte prenten als herinnering hieraan. Allicht de mooiste reclameprenten ooit.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart 't Grom
Midzelen 25A
2860 Sint-Katelijne-Waver
Van 6 juli 2020 tot 24 december 2020 (
di van 10:00 tot 16:00 wo van 10:00 tot 16:00
do van 10:00 tot 16:00 vr van 10:00 tot 16:00
zo van 13:00 tot 17:00)
't Grom
€ 4,0
www.tgrom.be