u bent hier

Red Herring - G.F. Händel: Sonates en cantates - AFGELAST

Klassieke muziek


Voorstelling wordt afgelast wegens corona-crisis. Tickethouders worden gecontacteerd via mail. Het is met zijn Opus 1 dat Händel bij de Engelse musici bekendheid verwierf. Onder de twaalf ‘solos’ met basso continuo bevinden zich de vier bekendste blokfluitsonates. Händel schreef ze in de jaren 1725/26. De componist stond in hoog aanzien in het 18e-eeuwse Londen en kreeg veel opdrachten. ... Lees meer »

Voorstelling wordt afgelast wegens corona-crisis. Tickethouders worden gecontacteerd via mail.

Het is met zijn Opus 1 dat Händel bij de Engelse musici bekendheid verwierf. Onder de twaalf ‘solos’ met basso continuo bevinden zich de vier bekendste blokfluitsonates. Händel schreef ze in de jaren 1725/26. De componist stond in hoog aanzien in het 18e-eeuwse Londen en kreeg veel opdrachten. Bijgevolg moest hij soms door tijdgebrek economisch met zijn muziek omgaan. Een aantal thema’s uit deze bundel duiken op in zijn succesvolle opera’s. Deze sonates behoren tot het beste wat er voor blokfluit in de barok geschreven werd.

Het genre van de Italiaanse kamercantate was zowel bij het publiek als de componist zelf zeer geliefd. De onderwerpen zijn meestal pastoraal of mythologisch. De afwisseling van recitatieven en aria’s geeft de zanger de gelegenheid zijn virtuositeit ten toon te spreiden en ondersteund door de begeleidende muzikanten tegelijk een dramatisch effect neer te zetten.

De hier te beluisteren cantates zijn relatief vroege werken. ‘Nel dolce dell’ oblio’ komt uit zijn Italiaanse periode (Rome 1707-10) waar hij een van zijn grootste successen met de operea ‘Agrippina’ behaalde. ‘Mi palpita il cor’ werd in Londen ca. 1717 gecomponeerd.

Deze cantates zijn een intimistische vorm van de opera en zijn de vocale tegenhanger van de instrumentale sonate. Alhoewel virtuositeit belangrijk is, blijft de tekst prominent.

SOPRAAN ANNELIES VAN GRAMBEREN
GAMBA KAORI UEMURA
BLOKFLUIT PATRICK DENECKER
KLAVECIMBEL GUY PENSON

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Sint-Jozefskapel Brasschaat
Augustijnslei 76
2930 Brasschaat
zondag 24 januari 2021 van 11:00 tot 13:00
Cultuurcentrum Brasschaat
€ 14,0
webshopbrasschaat.recreatex.be/Ticket...