u bent hier

Openingsfeest: Richard Deacon – Some Time

Beeldhouwkunst


‘Never Mind’ van Richard Deacon keert terug naar zijn rechtgeaarde plaats binnen de vaste collectie van het Middelheimmuseum. Mooie aanleiding om met een grootse tentoonstelling aandacht te besteden aan zowel monumentale werken als kleinoden van deze meester van de hedendaagse beeldhouwkunst. Lees meer »

• 11 uur - Artist talk door Richard Deacon, gratis
• 14.30 uur – Officiële opening van de tentoonstelling
• 13.30 - 15.30 uur:
Richard Deacon op kindermaat (6-9 jaar): creatief atelier voorafgegaan door korte rondleiding door tentoonstelling, 5 euro, reservering Info Cultuur, 03 338 95 85
Richard Deacon op kleutermaat (4-5 jaar) creatief atelier voorafgegaan door korte rondleiding door tentoonstelling, 5 euro, reservering Info Cultuur, 03 338 95 85
• 15 - 18.00 uur: Rondleidingen doorheen de tentoonstelling door museumgidsen, gratis
• Doorlopend vanaf 12 uur: Foodtrucks en muziekOude en nieuwe perspectieven

Met trots stelt het Middelheimmuseum Never Mind van Richard Deacon (opnieuw) aan je voor: een sleutelwerk uit de collectie, dat in 1993 door het museum verworven werd en meer dan 20 jaar in opslag bleef, verrijst na ingrijpende restauratie en refabricatie in een opvallende nieuwe gedaante, en koppelt zo een belangrijk moment uit de museumgeschiedenis aan nieuwe toekomstperspectieven. Dé ideale aanleiding om met de tentoonstelling SOME TIME uitgebreid aandacht te besteden aan zowel monumentale werken als kleinoden van deze meester van de hedendaagse beeldhouwkunst.

Verandering en orde

Richard Deacon (Groot-Brittannië, °1949) speelt sinds de jaren ’80 een toonaangevende rol in de beeldende kunst. Zijn fascinatie voor de mogelijkheden van hout, textiel, staal, papier, leer, marmer, klei, vinyl, golfplaat, karton of pvc stuwt hem van het ene werk naar het volgende, met een ontzagwekkend oeuvre als resultaat. Maar net zoals hout, metaal of klei bieden ook onze taal- en tekensystemen waarmee we proberen dingen inzichtelijk en overzichtelijk te maken (bv. alfabet, cartografie, …) een vorm die zowel door de natuur als door de mens voortdurend uitgedaagd kan worden met nieuwe vaardigheden, en – contradictorisch – nieuwe inzichten.

Some Time

Richard Deacon noemt zichzelf een fabricator, iemand die de veerkracht van materialen, taal en de betekenis van objecten tot het uiterste wil testen. Door het opnieuw vervaardigen, of het toepassen van een logische en consequente reeks spelregels op een zelfde basis of beginsituatie, verlegt de kunstenaar telkens opnieuw een grens, voegt hij nieuwe betekenismogelijkheden toe. Ook de titel van deze tentoonstelling verwijst naar zo’n voorlopig karakter. Of naar een korte tijdsspanne: de dingen zijn maar even wat ze zijn. Of: het duurt nog even voor ze hun ideale vorm hebben.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen 2
za 27/05/17 van 11:00 tot 02:00
,
gratis
www.middelheimmuseum.be