u bent hier

Op zoek naar woorden bij verlies

16 +

Literatuur


In moeilijke momenten zoeken we vaak troost in woorden van anderen, maar willen de eigen woorden niet altijd komen. Tijdens deze sessie bieden we graag ruimte aan het thema verlies, aan verlies dat vaak heel moeilijk te plaatsen is, namelijk dat van een kind. We blikken terug op de wedstrijd 'Gedichten om te koesteren', zetten de laureaten in de bloemetjes, serveren teksten die kracht geven en ... Lees meer »

In moeilijke momenten zoeken we vaak troost in woorden van anderen, maar willen de eigen woorden niet altijd komen. Tijdens deze sessie bieden we graag ruimte aan het thema verlies, aan verlies dat vaak heel moeilijk te plaatsen is, namelijk dat van een kind.

We blikken terug op de wedstrijd 'Gedichten om te koesteren', zetten de laureaten in de bloemetjes, serveren teksten die kracht geven en gaan op zoek naar woorden die bij afscheid horen.

We organiseren deze middag samen de Liaisonequippe van Koester, die ondersteuning biedt aan kinderen in hun laatste levensfase. Koester staat voor KinderOncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie en is een onderdeel van het Kinderkankerfonds.

Bij je inschrijving maak je een keuze voor één van de volgende drie parallelsessies.


Programma


Samen schrijven: poëzie

Een afscheid slaat vaak een diepe wonde. Hoe ga je ermee om? Voor jezelf én voor anderen wil je dit een zinvolle plaats geven. Je wil het graag vatten in taal. Niet evident, want wat zo schrijnt, laat zich moeilijk vertalen in trefzekere woorden. Schrijven over je verlies kan inzicht en ordening geven aan de chaos van gevoelens en gedachten. Een schrijfsessie van twee uur in een veilig klein groepje.

Auteur en schrijfdocent Daniel Billiet schotelt je een aantal opdrachten voor en begeleidt je bij het vangen van de juiste woorden.


Samen schrijven: proza

Schrijven is jezelf tijd gunnen. Tijd om te denken. Tijd om te herbeleven. Tijd om los te raken uit een kluwen van gevoelens.
Iets benoemen, zorgt voor een beter begrip. Als je die bewoordingen ook nog in de juiste vorm giet, kun je ze delen met anderen.
Wordt het een dagboek van herinneringen? Of een afscheidsbrief waarin je een laatste droom kleur geeft? Of klinkt jouw verhaal als een kwade vloek om het pijnlijke onrecht?

Wat of hoe, kies je zelf. In de workshop helpt Karla Stoefs je op weg aan de hand van voorbeelden. Die put ze uit eigen werk, waarin gemis en verlies een betekenis kregen.

Karla Stoefs schrijft toneel, kinder- en jeugdboeken. In ‘Dans me’, een liefdesverhaal over Meisje en een Boom, staan verlangens en verlies centraal.


Samen lezen

“Als ik dan toch verbannen ben naar dit eiland van rouw, dan wil ik het op zijn minst in kaart brengen met mijn eigen woorden”, zei de Israëlische schrijver David Grossman over zijn boek ‘Uit de tijd vallen’. Grossman schreef het nadat zijn zoon sneuvelde in de laatste dagen van de oorlog met Libanon. Het werd een universeel verhaal over het verlies van een kind. Tijdens de sessie lezen we in een kleine groep fragmenten uit dit wondermooie boek en gaan we op zoek naar hoe deze tekst resoneert met onze eigen ervaringen. Zo verkennen we al lezend ons eigen ‘eiland van rouw’. Als je wil, kun je het boek al op voorhand lezen, maar het is niet noodzakelijk.

Isabelle Rossaert is schrijfster, schrijfdocente en coördinator van SchrijversAcademie. Ze is psychologe van opleiding.


Geef je keuze door via dit formulier.En verder

Ontdek de standen en informatie van Creatief Schrijven vzw, Koester en de Koesterkoffer van het Berrefonds.

Met drankjes en lekkers.

Prijs per deelnemer: 14 euro (incl. koffie, thee en gebak)

Korting

15% korting voor jongeren (-26), leden van de Literaire Loge, leerkrachten en studenten (op vertoon van leraren- of studentenkaart).

Heb je een UiTpas Mechelen-kansentarief? Dan krijg je 80% korting en betaal je slechts 19 euro. Stuur een e-mail met je UiTpasnummer naar info@creatiefschrijven.be met de vermelding van deze cursus. Dan ontvang je via mail een betalingsverzoek.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Het Predikheren
Goswin de Stassartstraat 88
2800 Mechelen
zaterdag 3 oktober 2020 van 13:00 tot 18:00
Creatief Schrijven vzw
€ 14,0
creatiefschrijven.be/cursussen/op-zoe...