u bent hier

Now's the Time: Charlie Parker 100th Birthday Celebration! - Joris Preckler

Jazz en blues


Charlie Parker was een van de grondleggers van de bebop. Tot vandaag zindert en klinkt zijn muzikale geestdrift door. In deze lezing is er ook aandacht voor de sociaal-politieke context van het naoorlogse Amerika en wandelen we muzikaal door het New York van de jaren vijftig en zestig. Aan de vooravond van WO II beslisten enkele jonge musici de jazz een andere richting uit te sturen, weg van ... Lees meer »

Charlie Parker was een van de grondleggers van de bebop. Tot vandaag zindert en klinkt zijn muzikale geestdrift door. In deze lezing is er ook aandacht voor de sociaal-politieke context van het naoorlogse Amerika en wandelen we muzikaal door het New York van de jaren vijftig en zestig.

Aan de vooravond van WO II beslisten enkele jonge musici de jazz een andere richting uit te sturen, weg van het populaire entertainment. Het werd een revolte tegen het establishment en de showbizzindustrie met als belangrijkste protagonisten Charlie 'Bird' Parker en Dizzy Gillespie. De nieuwe ontwikkeling - bebop genaamd - manifesteerde zich hoofdzakelijk in New York en hiermee gepaard verhuisde ook het hart van de jazz van Harlem naar centrum New York: van de grote podia zoals The Cotton Club & The Savoy Ballroom tot de kleinere clubs op het legendarische 52th Street. Het tijdperk van de hipsters, coolcats en junkies was aangebroken. Bebop zorgde voor de acceptatie van jazz als kunstvorm.

Parkers muziek wordt gekenmerkt door een grillig karakter met snelle tempi en abstracte melodieën. Als altsaxofonist wist hij moeiteloos virtuositeit te combineren met een intens interpretatievermogen. Hij creëerde vanuit een artistiek bewustzijn en zijn invloed op de jazz is van onschatbare waarde. Tot vandaag zindert en klinkt zijn muzikale geestdrift door.

In deze lezing is er ook aandacht voor de sociaal-politieke context van het naoorlogse Amerika en wandelen we muzikaal door het New York van de jaren vijftig en zestig.

Toon kaart Cultuurcentrum Zwaneberg
Cultuurplein 1
2220 Heist-op-den-Berg
woe 14/10/20 om 19:30
Cultuurcentrum Zwaneberg Heist-op-den-Berg
€ 10,0
info@zwaneberg.be
015 25 07 70
www.zwaneberg.be/e1727/joris-preckler