u bent hier

Museum Mayer van den Bergh

Erfgoed


De collectie van kunstliefhebber Fritz Mayer van de Bergh (+1901) bevat schilderkunst, beeldhouwwerken en tekeningen van de 13de tot de 19de eeuw. Het museum bevat een indrukwekkende verzameling Vlaamse Primitieven en Middeleeuwe beeldhouwkunst. Een absoluut topwerk is de 'Dulle Griet' door Pieter Bruegel de Oude. Lees meer »

Begin vorig eeuw liet de moeder van Fritz Mayer van den Bergh het gebouw optrekken om er de kunstcollectie van haar zoon onder te brengen. Zijn verzameling is er ook nu nog weer te vinden. Sinds 1951 is het in handen van de stad Antwerpen.
Het neogotisch enkelhuis heeft een trapgevel over de drie linkertraveeën en een lijstbekroning over de twee andere traveeën. De eerste bouwlaag wordt gemarkeerd door een hoge geprofileerde korfboogarcade op driekwartzuiltjes. Boven de deur prijkt een bas-reliëf dat de aanbidding der wijzen uitbeeldt.
De zalen zijn ingericht in verschillende stijlen, deels met originele stukken, deels gereconstrueerd in neogotische, Vlaamse-renaissance- en Lodewijk XVI-stijl.
De verzameling van Fritz Mayer van den Bergh omvat schone kunsten en toegepaste kunsten van de 12de tot de 18de eeuw. Er is ook een merkwaardige collectie laatgotische kunst. In elke kamer weet de verzamelaar u te verleiden met zijn verfijnde smaak, zijn uitzonderlijke kennis en zijn oog voor kwaliteit. Niet voor niets kreeg dit museum als enige van ons land een vermelding in de gids 'Great smaller museums of Europe'.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Museum Mayer van den Bergh
Lange Gasthuisstraat 19
2000 Antwerpen
elke zo, di, woe, do, vrij, za van 10:00 tot 17:00 (niet op ma)
+32 3 2324237
+32 3 2317335(fax)
museum.antwerpen.be/mayervandenbergh