u bent hier

Lezing 'Literatuur & Censuur'

Literatuur


Ellen Van Pelt is schrijfster en bestuurslid bij PEN Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van PEN International. Deze wereldwijde auteursvereniging ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding. Ze zet zich in voor vervolgde auteurs en verzet zich tegen elke vorm van censuur. Bij elke bijeenkomst van PEN staat er een lege stoel. De lege stoel staat symbool voor een ... Lees meer »

Ellen Van Pelt is schrijfster en bestuurslid bij PEN Vlaanderen, de Vlaamse afdeling van PEN International. Deze wereldwijde auteursvereniging ijvert voor vrije meningsuiting, vrede en internationale verstandhouding. Ze zet zich in voor vervolgde auteurs en verzet zich tegen elke vorm van censuur.

Bij elke bijeenkomst van PEN staat er een lege stoel. De lege stoel staat symbool voor een schrijver die niet aanwezig kan zijn omdat hij in gevangenis zit of zijn land niet mag verlaten. Tijdens deze lezing staat de lege stoel symbool voor Ahmet Altan, een Turkse schrijver en journalist. Altan zit sinds 2017 in de cel in Turkije. Achter tralies schreef hij het aangrijpende boek ‘Ik zal de wereld nooit meer zien’.

Vrije meningsuiting staat onder druk, niet enkel buiten Europa. Ook de uit Boom afkomstige schrijver Roger Van de Velde kreeg in de jaren 60 een publicatieverbod van de Belgische overheid. Aan de hand van verhalen van vervolgde schrijvers licht Ellen Van Pelt het fenomeen censuur toe.

Met financiële steun van Literatuur Vlaanderen.

De bib verplaatst deze activiteit van 23 april 2020 naar woensdag 21 april 2021. Het ticket dat je al had blijft geldig.
Nog geen ticket? De ticketverkoop is voorlopig stopgezet, maar we verwachten deze binnenkort weer op te starten. Tickets zullen beschikbaar zijn via de balie van de bib en via de webshop van CC De Steiger: https://www.desteigerboom.be/programma/bib .

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Openbare bibliotheek Boom
Windstraat 6
2850 Boom
woensdag 21 april 2021 van 20:00 tot 21:00
Cultuurdienst Boom
gratis
bibliotheek@boom.be
www.desteigerboom.be/literatuur-censuur
boom.bibliotheek.be