u bent hier

Koen Broucke - Manen en laarzen. Bijzondere verschijningen tijdens Turnhoutse veldslagen -

Schilderkunst


Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriamuseum. Kunstenaar Koen Broucke (1965) gaat in dialoog met de collectie van het museum. ‘Manen en laarzen’ is het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en vooral de Slag van Turnhout (1789). Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke ... Lees meer »

Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen de Warande en het Taxandriamuseum. Kunstenaar Koen Broucke (1965) gaat in dialoog met de collectie van het museum. ‘Manen en laarzen’ is het resultaat van onderzoek naar de beeldvorming en de herdenkingen van de veldslag van Tielenheide (1597) en vooral de Slag van Turnhout (1789).

Met zijn tekeningen, schilderijen en performances heeft Broucke een kenmerkende eigen stijl ontwikkeld. Brouckes artistieke praktijk maakt historische of onbereikbare plekken opnieuw voelbaar. In die praktijk lopen beeld, tekst en muziek in elkaar over. Broucke werkt aan zelfgeschreven scenario’s waarin historische figuren en fictieve personages tot leven worden gebracht. Werkelijkheid en verbeelding, historische feiten en fantasie vermengen zich in een prikkelend geheel.

Voor deze tentoonstelling wandelde Broucke over de oude slagvelden en vertoefde hij dagenlang in bibliotheken en archieven. Hij stelde vast dat er een merkwaardige tegenstelling bestaat in de beeldvorming tussen hemelse interventies zoals een maanleger, ballon- en hemelvaarten, spirituele tussenkomsten en de bittere realiteit van het slagveld. Het zijn dezelfde manipulatieve krachten die schuil gaan achter de beeldvorming en verslaggeving van de conflicten van vandaag: het afstandelijke standpunt van het internet, de computer, drones, luchtgevechten, bombardementen, versus de slachtoffers, folteringen, executies, het lijden en de werkelijkheid aan de grond.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Taxandriamuseum
Begijnenstraat 28
2300 Turnhout
Van za 21 oktober 2017 00:00 tot zo 14 januari 2018 23:59
€ 5,0
014 41 69 91
014 43 63 35
www.taxandriamuseum.be
www.warande.be