u bent hier

Ingrid Robeyns over de ongelijkheid in de wereld (UITVERKOCHT)

16 +

Samenleving


De 85 rijkste mensen op de wereld bezitten evenveel geld als de 3,5 miljard armste mensen van de wereldbevolking. Fernand Huts, havenbaas bouwt voor zijn vrouw een groot nieuw gebouw voor haar kunstcollectie. Top dj Armin van Buuren vliegt de wereld rond in zijn privé-jet. Aandeelhouders van sommige grote bedrijven keren wel grote dividenten uit aan zich zelf maar ontslaan tegelijkertijd een ... Lees meer »

De 85 rijkste mensen op de wereld bezitten evenveel geld als de 3,5 miljard armste mensen van de wereldbevolking. Fernand Huts, havenbaas bouwt voor zijn vrouw een groot nieuw gebouw voor haar kunstcollectie. Top dj Armin van Buuren vliegt de wereld rond in zijn privé-jet. Aandeelhouders van sommige grote bedrijven keren wel grote dividenten uit aan zich zelf maar ontslaan tegelijkertijd een deel van hun werknemers.
De berichten in de pers over deze ongelijkheid steken regelmatig de kop. Sommige protesten zijn hardnekkig en duren al maandenlang. Denk zo maar het verzet van “de gele hesjes” in Frankrijk. In Europa zorgen de overheden er met hun maatregelen vaak voor dat de ongelijkheid tussen arm en rijk genivelleerd wordt. Op die manier worden de uitwassen van een fel doorgevoerd kapitalisme gecounterd. Maar in Amerika zijn die sociale maatregelen veel minder aan de orde en zie je veel meer verschijnselen van extreme armoede. Diezelfde verschijnselen (armoede, daklozen, meer steuntrekkers…) zie je echter ook meer en meer in Europa ontstaan.
Is het evenwel nu zo erg dat sommigen zoveel hebben en anderen niet? Herstelt de geschiedenis zich zelf niet voortdurend? Volgens Ingrid Robeyns, filosoof en econoom zijn die extreme verschillen schadelijk voor mens en maatschappij. In haar boek “Rijkdom” laat ze zien dat er grenzen zijn aan hoeveel ongelijkheid een maatschappij kan verdragen. Extreme rijkdom is een gevaar voor de democratie, is niet te verzoenen met onze ecolo-gische plichten en leidt het tot een onrechtvaardige verdeling van welvaart.
In haar lezing in het cultuurcentrum Baarle toont ze dat aan. Ze verklaart waarom extreme rijkdom veel minder onschuldig is dan we misschien wel denken. Ze gaat er graag over in de debat met ons publiek.
Ingrid Robeyns is hoogleraar ethiek van instituties aan de Universiteit Utrecht.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Cultuurcentrum Baarle
Pastoor de Katerstraat 5
2387 Baarle-Hertog
woensdag 23 september 2020 van 20:00 tot 22:00
Cultuurcentrum Baarle
€ 3,5
info@cultuurcentrumbaarle.eu
014699326
www.cultuurcentrumbaarle.eu