u bent hier

Het vatten van licht in de ruimte

Meerdere kunstvormen


Aanvankelijk schilderde Maria Dukers met acrylverf op vlakglas, maar ze evolueerde snel naar driedimensionale wandsculpturen in glas en plexiglas. Haar werk is sterk sculpturaal. Maria zoekt naar evenwicht, soberheid en het uitpuren van een geometrische vormentaal die schatplichtig is aan de idealen van het neoplasticisme van de jaren 1922-23 en de Nederlandse kunstbeweging De Stijl. Dukers’ ... Lees meer »

Aanvankelijk schilderde Maria Dukers met acrylverf op vlakglas, maar ze evolueerde snel naar driedimensionale wandsculpturen in glas en plexiglas. Haar werk is sterk sculpturaal.
Maria zoekt naar evenwicht, soberheid en het uitpuren van een geometrische vormentaal die schatplichtig is aan de idealen van het neoplasticisme van de jaren 1922-23 en de Nederlandse kunstbeweging De Stijl.
Dukers’ werk is doorzichtig en integreert een diepte waardoor de lichtinval voor verrassende effecten en reliëfs zorgt. Het essentiële ligt in de lichtvibratie in de ruimte, door de achter el-kaar geplaatste platen mengt het licht de kleuren. Om het met haar eigen woorden te zeggen: ‘het in de ruimte brengen van het licht’, ‘het vatten van het licht in de ruimte’.
Grijze en witte vlakken geven het licht de volle vrijheid, soms contrasteert rood met de zachtheid van deze tonen. Afhankelijk van de hoek van waaruit het wordt benaderd toont haar werk, door het spel van lijnen en lagen, meerdere perspectieven.
Het werk oogt sober, bijna minimalistisch. Maria slaagt erin om enkel het essentiële te behouden.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Centrum voor Constructivisme en Concrete Kunst den Heeck
Louis De Baerdemaekerstraat 52 - 54
2880 Bornem
Van zo 7 oktober 2018 00:00 tot zo 16 december 2018 23:59 Van zo 7 oktober 2018 00:00 tot zo 16 december 2018 23:59
Centrum voor Constructivisme en Concrete Kunst den Heeck
gratis
info@denheeck.be
+32 3 889 57 05
www.denheeck.be