u bent hier

Fototentoonstelling “Hoogstraten 40-45"


“Hoogstraten 40-45” laat de enorme impact zien die de Tweede Wereldoorlog had op de mensen, gebouwen en landschappen van Hoogstraten en zijn deelgemeenten. Bekende foto’s, maar ook nooit eerder vertoonde beelden en unieke filmfragmenten, geven u een blik op de woelige oorlogsjaren in onze streek. Dankzij de dagboekfragmenten van Jozef Lauwerys en getuigenissen van andere Hoogstratenaren wordt ... Lees meer »

“Hoogstraten 40-45” laat de enorme impact zien die de Tweede Wereldoorlog had op de mensen, gebouwen en landschappen van Hoogstraten en zijn deelgemeenten. Bekende foto’s, maar ook nooit eerder vertoonde beelden en unieke filmfragmenten, geven u een blik op de woelige oorlogsjaren in onze streek. Dankzij de dagboekfragmenten van Jozef Lauwerys en getuigenissen van andere Hoogstratenaren wordt een belangrijk stukje geschiedenis van Hoogstraten en zijn deelgemeenten even terug tot leven gebracht.

Voor de meeste burgers in onze streek bleef deze oorlog een tijdlang ver van hun bed, totdat de Duitse troepen op 10 mei 1940 België binnenvielen. Wanneer in de dagen daarna de eerste slachtoffers op Hoogstraats grondgebied vielen, werd de oorlog plots realiteit. Een getuigenis: “Die Stuka’s floten verschrikkelijk als ze neerdoken. Dat was een vreselijk geluid. Wij waren ondertussen in de kelder gevlucht, maar zoiets hadden we nog nooit meegemaakt. Het daverde zodanig dat we dachten dat er ééntje op ons huis zou vallen.”

Uniek is een kort filmfragment van een raketaanval van een Britse Hawker Typhoon op de Sint-Katharinakerk vanuit het perspectief van het jachtvliegtuig. Het fragment werd dit jaar teruggevonden in het Imperial War Museum in Groot-Brittannië.

De tentoonstelling is in samenwerking met vzw Erfgoed Hoogstraten.

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Stedelijk Museum Hoogstraten
Begijnhof 9
2320 Hoogstraten
Van 1 augustus 2020 tot 1 november 2020 (wo van 14:00 tot 17:00
do van 14:00 tot 17:00 vr van 14:00 tot 17:00
za van 14:00 tot 17:00
zo van 14:00 tot 17:00)
Stedelijk Museum Hoogstraten