u bent hier

fiets- en autoroute door Oud-Turnhoutse velden "Groote Oorlog"


De Groote Oorlog speelde zich vooral af in de westhoek. Tijdens deze vierjarige oorlog sneuvelden door deze gevechten 21 soldaten uit ons dorp, allen jongelingen, gestorven voor het vaderland.Vandaag - 100 jaar later - herdenken we hen en samen met hen, alle oud-strijders. We kunnen hier niet zomaar ongemerkt aan voorbij gaan. Lees meer »

De Groote Oorlog speelde zich vooral af in de westhoek. Tijdens deze vierjarige oorlog sneuvelden door deze gevechten 21 soldaten uit ons dorp, geen van hen ligt begraven in Oud-Turnhout. Allen jongelingen, gestorven voor het vaderland.

Vandaag - 100 jaar later - herdenken we hen en samen met hen, alle oud-strijders. We kunnen hier niet zomaar ongemerkt aan voorbij gaan. Even zetten we de tijd stil en gaan een eeuw terug in de tijd.

De oorlog en ons dorp. Welke sporen heeft de Groote Oorlog in onze gemeente nagelaten en deze nog terug te vinden?
Vandaag de dag zijn er in Oud-Turnhout inderdaad nog diverse tekens aanwezig. We nemen je graag mee op een tocht, op zoek naar relicten die verwijzen naar die Eerste Wereldoorlog. Welkom op de tocht door Oud-Turnhoutse velden.

De bunker “Stellung Antwerpen-Turnhout” eindigt aan de Hoge Darisdonk en is de allerlaatste bunker uit een lange rij. Nog op Oud-Turnhouts grondgebied, aan de Steenweg op Sevendonk, staat een tweede bunker. De derde bunker, die precies in het midden tussen de nog bestaande bunkers was gebouwd, werd een tijd geleden afgebroken.
Deze bunkers zijn erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog.

In 1915 begon de bezetter met het bouwen van een versperring: prikkeldraad met stroom. Deze “Dodendraad” vormde de scheiding tussen het neutrale Nederland en het bezette België. Hij volgde echter niet altijd de juiste grensscheiding. Het kanaal Schoten - Turnhout - Dessel werd op het grondgebied Ravels en Oud-Turnhout (Kijkverdriet) gedeeltelijk gevolgd.

Op onze vier begraafplaatsen: Sint-Bavo - centrum, Sint-Antonius - Oosthoven, Sint-Job - Schoonbroek (na de gemeentefusie bij Retie) en de gemeentelijke begraafplaats Oud-Turnhout liggen de graven van onze oud-strijders uit de Groote Oorlog. Op deze graven hebben wij een gedenkteken aangebracht. Een teken van dank en herinnering.

Wij willen met deze tocht de oorlogsherinnering levendig houden. Herinneringen om nooit meer te vergeten. Hoe goed we ook trachten om dit verleden ons voor te stellen, we zullen nooit echt goed kunnen beseffen wat onze voorouders hebben doorstaan in die oorlogsjaren: barre weersomstandigheden, hongersnood, fysieke en emotionele pijn, eenzaamheid, familieleden die sneuvelden en onmenselijk lijden.

Daarom staan we even stil bij een graf of bunker, of zomaar ergens langs de kant van de weg, stilletjes mijmerend over wat ooit is geweest.

Jan Sels, Voorzitter Corsendonca, voorzitter Erfgoed Noorderkempen

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart gemeentehuis Oud-Turnhout
Dorp 31
2360 Oud-Turnhout
van 27/04/14 tot 31/12/18
Dienst toerisme en heemkunde
www.corsendonca.be