u bent hier

Felix De Clercq - kunstINgang #17

Schilderkunst


Omwille van de maatregelen rond het coronavirus wordt deze tentoonstelling uitgesteld.   In ons huidig digitale tijdperk lijkt het geen voor de hand liggende keuze om te schilderen. Toch is dit het medium dat de jonge kunstenaar Felix De Clercq (°1997) verkiest om zijn autobiografische onderwerpen mee uit te werken. Die komen tot leven in vibrerende schilderijen, herkenbare en troosteloze ... Lees meer »

Omwille van de maatregelen rond het coronavirus wordt deze tentoonstelling uitgesteld.

 


In ons huidig digitale tijdperk lijkt het geen voor de hand liggende keuze om te schilderen.

Toch is dit het medium dat de jonge kunstenaar Felix De Clercq (°1997) verkiest om zijn autobiografische onderwerpen mee uit te werken. Die komen tot leven in vibrerende schilderijen, herkenbare en troosteloze taferelen in schemerlicht.


Het werk vertrekt vanuit twee gedachten. Enerzijds vist De Clercq in de vijver van de (kunst)geschiedenis: hij vindt inspiratie in folkloristische kunst, hij ziet de Georgische schilder Niko Pirosmani als een van zijn leermeesters en hij herkent zichzelf in de verhalen van Gerard Reve. Aan de andere kant reageert De Clercq op de dagelijkse realiteit en schildert hij het landschap van zijn leven. Hij verweeft autobiografische elementen met beelden uit de populaire beeldcultuur van Netflix. Deze beelden staan niet op zichzelf maar bestaan in een specifieke context. De Clercq isoleert en verstilt ze om ze schilderkundig te onderzoeken. Hij besteedt bijzondere aandacht aan alledaagse voorstellingen en zet de dingen in scène zoals hij ze kent uit boeken of van televisie.


De Clercq vertrekt dan wel vanuit de traditie van primitieve kunst, maar zijn werk is zeker niet naïef. Pretentieloos en rechtdoorzee misschien? Verbeelding is daarbij belangrijk; de realiteit, maar een perceptie daarvan.
--------------------------------------------

kunstINgang

#18 Sarah Smolders

#17 Felix De Clercq

#16 Dennis Tyfus

#15 Sine Van Menxel

#14 Fred Bervoets

#13 Kelly Schacht

#12 Thé van Bergen

#11 Michèle Matyn

#10 William Ludwig Lutgens

#09 Wesley Meuris

#08 Ria Pacquée

#07 Dries Segers

#06 Vincent Geyskens

#05 Arnaud De Wolf

#04 Roeland Tweelinckx

#03 Nel Aerts

#02 Klaas Rommelaere

#01 Benny Van den Meulengracht-Vrancx


 

Felix De Clercq - kunstINgang #17
Cultuurcentrum Merksem / Concertzaal
Nieuwdreef 135
2170 Merksem
Van 19 januari 2021 tot 26 maart 2021
Cultuurcentrum Merksem | CC Merksem
gratis
www.ccmerksem.be/nl/event/73176/kunst...