u bent hier

Expositie 'Angèle en Florentine'

Fotografie


Angèle en Florentine in het gemeentehuis Voor de derde maal sieren de werken van de zussen Angèle en Florentine Schuddinck de wanden van het gemeentehuis. Voor hun expositie, die in december en januari plaatsvindt, brengen ze weer nieuwe werken mee. Tot eind november kan je nog de collectie van de Berchemse fotoclub DIFAB komen ontdekken. Angèle heeft al met een heleboel verschillende dragers ... Lees meer »

Angèle en Florentine in het gemeentehuis

Voor de derde maal sieren de werken van de zussen Angèle en Florentine Schuddinck de wanden van het gemeentehuis. Voor hun expositie, die in december en januari plaatsvindt, brengen ze weer nieuwe werken mee. Tot eind november kan je nog de collectie van de Berchemse fotoclub DIFAB komen ontdekken.

Angèle heeft al met een heleboel verschillende dragers gewerkt: tekenen op papier, schilderen met acryl of olieverf op doek, zeefdrukken of lithografieën maken … Door een allergische reactie op white spirit moest ze enkele technieken aan de kant schuiven, maar zo kreeg ze ook meer tijd voor haar favoriete creatieve bezigheid. ‘Ik hou ervan om te schilderen en te aquarellen, maar er gaat niets boven even vlug een schets maken met grafiet of houtskool. Wanneer je vies en vuil bent, weet je pas dat je goed getekend hebt!’ Haar werken zijn figuratief en beelden meestal landschappen of vergezichten af, zoals een Hollandse molen of een straatje in Frankrijk. ‘Ik neem ontzettend veel foto’s en thuis verwerk ik dat dan tot een schets met een mooie compositie. Ik gebruik ook mijn eigen kleuren want een schilderij hoeft voor mij niet 100% de werkelijkheid weer te geven. Daar heb je die foto al voor, toch? Als ik een bepaalde compositie of kleur in mijn hoofd heb, kan ik eindeloos blijven proberen tot ik het net zó op doek heb staan’, legt Angèle uit.
Ook bij zus Florentine vormt natuur de rode draad in haar werken. ‘Mijn zus en ik zijn relatief laat beginnen schilderen en hebben pas lessen gevolgd in de jaren 80, nu ben ik 73 jaar oud. Ik focus mij op aquarel- en pasteltechnieken, en op de academie vertelden ze mij dat mijn werk geïnspireerd lijkt door het impressionisme. Dat kan wel kloppen, want kunstenaars als Renoir of Emile Claus vind ik geweldig. Hoe zij kleuren gebruiken is subliem. Dat hebben ze me aan de academie goed geleerd: hoe ik het beste uit de kleuren in mijn doek kan halen. Verder geef ik de werkelijkheid weer zoals ze is en vertrek ik van een foto. Ik gebruik geen episcoop om de foto bij wijze van spreken ‘over te tekenen’, maar zet het vanuit de losse pols op doek. Zo krijgt het schilderij toch een eigenheid mee. Ik plaats ook graag dieren prominent in beeld; mijn schilderij van de orang-oetan vond ik persoonlijk heel geslaagd. Af en toe doe ik ook portretten van kinderen, maar natuurbeelden vormen de hoofdmoot van mijn werk’, besluit Florentine.

De tentoonstelling is te bezoeken tijdens de openingsuren van het gemeentehuis: elke werkdag van 8.30 tot 12.00 u. en maandagavond van 18 tot 20 u. Tijdens de maand januari is dat enkel mogelijk na afspraak.
Meer info?
dienst vrije tijd
Kaakstraat 2
tel. 03-355 12 61
cultuurdienst@wommelgem.be

Bron: UiTinVlaanderen.be

Toon kaart Gemeentehuis
Kaakstraat 2
2160 Wommelgem
Van 2 december 2019 tot 31 januari 2020 (
ma van 8:30 tot 12:00 van 18:00 tot 20:00
di van 8:30 tot 12:00 wo van 8:30 tot 12:00
do van 8:30 tot 12:00 vr van 8:30 tot 12:00
Lokaal bestuur Wommelgem
gratis
cultuurdienst@wommelgem.be